Ministerul Energiei vrea să vândă 1% din OMV Petrom către salariaţi

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică Hotărârea privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății "OMV Petrom" S.A. – București.

Iată textul proiectului de hotărâre: 

HOTĂRÂRE

privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății "OMV Petrom" S.A. – București

Având în vedere Decizia civilă nr. 2370/08.05.2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul României a fost obligat să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 9 din Anexa 1 a O.U.G. nr. 49/1997, astfel cum a fost modificată prin O.G. nr. 55/2003, în vederea vânzării de acțiuni ale OMV PETROM SA până la limita de 8% din capitalul social, la același preț la care au fost vândute acțiunile în cadrul procesului de privatizare,

În temeiul prevederilor articolului 108 alin. (2) din Constituţia României, republicată și al dispozițiilor art. I, IV și V din Ordonanţa Guvernului nr. 55/2003 privind unele măsuri pentru derularea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului “Petrom” S.A. Bucureşti, precum şi pentru modificarea şi completarea cadrului legal în domeniul privatizării pentru societăţile comerciale aflate în portofoliul Ministerului Economiei şi Comerţului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 605 din 26 august 2003, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

Art.1. - (1) Se aprobă vânzarea de către Ministerul Energiei în mod direct către salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” S.A. București, denumiți în continuare persoane îndreptățite, a unui număr de 382.103.818 acțiuni nominative, dematerializate, emise de Societatea "OMV Petrom" S.A. – București, reprezentând un procent de 0,999% din valoarea de 3.821.038.185,9 lei a capitalului social înregistrat la data de 23.07.2004, data semnării contractului de privatizare cu investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria.

(2) Vânzarea acțiunilor se realizează la același preț/acțiune cu care acțiunile emise de societate s-au vândut către investitorul strategic OMV
AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotărârii Adunării Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. București din 14.09.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la prețul de 0,2158 lei/acţiune.

(3) Determinarea numărului de acțiuni ce vor fi oferite spre vânzare către fiecare persoană îndreptățită se realizează prin împărțirea numărului de acțiuni prevăzut la alin. (1) la numărul de persoane îndreptățite care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 2. În situația în care nu rezultă pentru fiecare persoană îndreptățită un număr întreg de acțiuni ce pot fi achiziționate, atunci se operează rotunjirea în minus a acestui număr.

(4) Achiziționarea acțiunilor oferite în vânzare se realizează doar către persoanele îndreptățite, în mod individual.

(5) Acțiunile nevândute ca urmare a neexercitării dreptului de cumpărare și/sau neachitării prețului acestora, în termenele și condițiile stabilite prin ordinul ministrului energiei prevăzut la art. 4, rămân în proprietatea statului român.

Art.2. - În scopul prezentei hotărâri, persoane îndreptățite sunt salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” S.A. București cu contract individual de muncă în vigoare la data semnării Contractului de privatizare cu investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, respectiv la data de 23 iulie 2004.

Art.3. - Se interzice înstrăinarea acțiunilor achiziționate de către persoanele îndreptățite pentru o perioadă de 1 an, calculată începând de la data transferului dreptului de proprietate a acestora.

Art.4. In termen de 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Energiei aprobă prin ordin al ministrului care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, procedurile, termenele şi condiţiile pentru vânzarea directă către persoanele îndreptățite a pachetului de acţiuni prevăzut la articolul 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik

pixel