Ministerul Finanțelor a calculat cât trebuie să împrumute în luna iunie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministerul de Finanțe
Ministerul de Finanțe
În plus, pe parcursul acestei luni vor fi lansate și o serie de emisiuni. 

Pentru luna iunie a anului curent, Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei. La această cifră mai trebuie adăugată suma de 780 milioane de lei obținută prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Prin urmare, suma totală, de 6,48 de miliarde de lei, este cu 690 de milioane de lei mai mare faţă de cea programată în luna mai, când s-a intenționat atragerea a 5,79 de miliarde lei. Oricum, banii vor fi folosiți pentru refinanțarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat marţi în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în data de 22 iunie, o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 29 mai 2024.

De asemenea, pe parcursul lunii iunie vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 5,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (780 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate cinci licitaţii pentru emisiuni de 700 de milioane de lei, în zilele de 12 iunie, 19 iunie, 26 iunie (două licitaţii) şi în 29 iunie, două licitaţii pentru emisiuni de 600 milioane lei, una în 8 iunie, iar cealaltă în 15 iunie, şi o licitaţie pentru o emisiune de 500 milioane lei, în data de 22 iunie 2023. 

Banca Naţională a României, anunţ oficial despre rezervele valutare şi de aur

Banca Naţională a României a transmis un comunicat referitor la situaţia rezervelor valutare. La data de 31 mai 2023, rezervele valutare la Banca Națională a României au înregistrat o valoare de 53.082 milioane euro, în scădere față de 53.341 milioane euro înregistrate la data de 30 aprilie 2023, informează BNR. .... Citește mai departe AICI

Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar a ajuns la 1,72% din PIB, după primele patru luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a înregistrat o creștere la 1,72% din PIB în primele patru luni ale acestui an, ceea ce reprezintă 27,35 miliarde de lei. Această valoare este mai mare decât deficitul înregistrat la sfârșitul lunii martie, care era de 1,42% din PIB. Datele publicate de Ministerul Finanțelor indică că în perioada similară a anului 2022, deficitul bugetului general consolidat a fost de 1,23% din PIB.

Iată cum explică Ministerul Finanţelor acest lucru: "Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,72 % din PIB, respectiv 27,35 miliarde de lei (Anexa nr. 1 şi Anexa nr. 2) datorat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 58,0% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 3,57 miliarde de lei ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...


pixel