Ministerul Finanțelor a calculat cât trebuie să împrumute în luna iunie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministerul de Finanțe
Ministerul de Finanțe
În plus, pe parcursul acestei luni vor fi lansate și o serie de emisiuni. 

Pentru luna iunie a anului curent, Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei. La această cifră mai trebuie adăugată suma de 780 milioane de lei obținută prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Prin urmare, suma totală, de 6,48 de miliarde de lei, este cu 690 de milioane de lei mai mare faţă de cea programată în luna mai, când s-a intenționat atragerea a 5,79 de miliarde lei. Oricum, banii vor fi folosiți pentru refinanțarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat marţi în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în data de 22 iunie, o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 29 mai 2024.

De asemenea, pe parcursul lunii iunie vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 5,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (780 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate cinci licitaţii pentru emisiuni de 700 de milioane de lei, în zilele de 12 iunie, 19 iunie, 26 iunie (două licitaţii) şi în 29 iunie, două licitaţii pentru emisiuni de 600 milioane lei, una în 8 iunie, iar cealaltă în 15 iunie, şi o licitaţie pentru o emisiune de 500 milioane lei, în data de 22 iunie 2023. 

Banca Naţională a României, anunţ oficial despre rezervele valutare şi de aur

Banca Naţională a României a transmis un comunicat referitor la situaţia rezervelor valutare. La data de 31 mai 2023, rezervele valutare la Banca Națională a României au înregistrat o valoare de 53.082 milioane euro, în scădere față de 53.341 milioane euro înregistrate la data de 30 aprilie 2023, informează BNR. .... Citește mai departe AICI

Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar a ajuns la 1,72% din PIB, după primele patru luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a înregistrat o creștere la 1,72% din PIB în primele patru luni ale acestui an, ceea ce reprezintă 27,35 miliarde de lei. Această valoare este mai mare decât deficitul înregistrat la sfârșitul lunii martie, care era de 1,42% din PIB. Datele publicate de Ministerul Finanțelor indică că în perioada similară a anului 2022, deficitul bugetului general consolidat a fost de 1,23% din PIB.

Iată cum explică Ministerul Finanţelor acest lucru: "Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,72 % din PIB, respectiv 27,35 miliarde de lei (Anexa nr. 1 şi Anexa nr. 2) datorat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 58,0% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 3,57 miliarde de lei ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel