Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 222 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 169 de luni, la un randament mediu de 6,48% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 282 milioane de lei. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
De asemenea, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru obligaţiuni de stat tip benchmark pe 44 de luni, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 3,405 miliarde de lei, este cu 500 milioane lei sub cea de 3,905 miliarde de lei programată în luna martie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Citește și România a RATAT două jaloane din PNRR care ar fi trebuit gestionate în acest trimestru
Din 24 de jaloane, două nu au fost gestionate, însă ministrul Dan Vîlceanu spune că țara noastră nu va fi sancționată. Guvernul a aprobat o serie întreagă de acte normative care contribuie la atingerea jaloanelor și țintelor pe care România le are de gestionat în interiorul acestui trimestru, care se închide în 31 martie, adică joi. Din cele 24 de jalonae, doar 22 au fost, teoretic, închise.
„Dintr-un total de 24 de jaloane, au fost închise 11 până astăzi (miercuri - n.r.). În ședința de guvern mai fost închise încă 5 și rămân 6 să fie închise astăzi și mâine (joi - n.r.). Sunt acte care nu necesită întâlniri ale guvernului, sunt strict proceduri interne în anumite ministere, rămânînd ca două să fie închise în următoarele 2 săptămâni. Mă refer la jaloanele de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde, așa cum știți, există câteva chestiuni sensibile în ceea ce în zona de cloud guvernamental, lucru care necesită o comunicare mult mai aplicată cu Comisia Europeană, astfel încât să nu ne apucăm să facem demersuri care după aceea să fie neagreate cu Comisia”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...