Ministerul Finanțelor s-a mai împrumutat câteva milioane
Autor: Mara Ivan | 04 apr 2022, 17:12
Conform graficului, ca să spunem așa. Oricum, pentru luna aprilie, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de la băncile comerciale trei miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 222 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 169 de luni, la un randament mediu de 6,48% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 282 milioane de lei. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru obligaţiuni de stat tip benchmark pe 44 de luni, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 3,405 miliarde de lei, este cu 500 milioane lei sub cea de 3,905 miliarde de lei programată în luna martie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și România a RATAT două jaloane din PNRR care ar fi trebuit gestionate în acest trimestru

Din 24 de jaloane, două nu au fost gestionate, însă ministrul Dan Vîlceanu spune că țara noastră nu va fi sancționată. Guvernul a aprobat o serie întreagă de acte normative care contribuie la atingerea jaloanelor și țintelor pe care România le are de gestionat în interiorul acestui trimestru, care se închide în 31 martie, adică joi. Din cele 24 de jalonae, doar 22 au fost, teoretic, închise.

„Dintr-un total de 24 de jaloane, au fost închise 11 până astăzi (miercuri - n.r.). În ședința de guvern mai fost închise încă 5 și rămân 6 să fie închise astăzi și mâine (joi - n.r.). Sunt acte care nu necesită întâlniri ale guvernului, sunt strict proceduri interne în anumite ministere, rămânînd ca două să fie închise în următoarele 2 săptămâni. Mă refer la jaloanele de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde, așa cum știți, există câteva chestiuni sensibile în ceea ce în zona de cloud guvernamental, lucru care necesită o comunicare mult mai aplicată cu Comisia Europeană, astfel încât să nu ne apucăm să facem demersuri care după aceea să fie neagreate cu Comisia”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe