Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
"Estimările sunt destul de aproximative. Avem făcute estimări şi de către asociaţiile de fermieri şi de către unii dintre fermieri. Sigur, comparând suprafeţele care au fost însămânţate, şi aici ne referim la 2,9 milioane de hectare care au fost în toamnă însămânţate cu grâu, orz, orzoaică, secară, rapiţă, şi dacă constatăm până acum că mai mult de o treime dintre ele au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 50% putem să avem o apreciere a unei producţii maxime de 5 - 5,5 milioane de tone la grâu. În anii buni, în anii care a plouat s-a obţinut o producţie de 7 chiar 9 milioane de tone de grâu", a spus Adrian Oros, la Digi 24.
Întrebat despre exportul de cereale în acest context, ministrul Agriculturii a afirmat că "exportul este o grijă, dar este ultima grijă a Ministerului".
Citește și Adrian Oros: România a redevenit grânarul Europei
"Pe noi ne interesează ca necesarul intern să fie asigurat şi acest necesar intern pentru cereale este şi va fi asigurat pentru că noi monitorizăm în permanenţă stocurile, atât de la rezerva de stat, dar şi de la marii fermieri şi de la traderi şi atunci când a fost nevoie am suspendat aceste exporturi tocmai pentru a ne asigura că necesarul pentru consum intern este asigurat. Anul acesta vom veni cu o măsură în plus. O schemă de creditare şi garantare a sectorului de morărit şi panificaţie prin care să îşi asigure necesarul de grâu şi cereale pe tot anul, să nu mai avem situaţii în care să luăm măsuri extreme ca să ne asigurăm că există suficientă rezervă", a declarat Adrian Oros.
El a menţionat că în acest moment se fac evaluări şi că ultimele centralizări rezultă că din cele 1,3 milioane de hectare declarate calamitate până acum au fost întocmite procese verbale pentru 850.000 de hectare. Judeţele cele mai calamitate sunt Constanţa cu 416.000 de hectare declarate, Tulcea cu 120.000 de hectare, Ialomiţa 120.000 de hectare, Brăila 97.000 de hectare, Buzău - 75.000 de hectare, Galaţi 61.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii a spus că se încearcă repornirea staţiilor sub presiune şi să fie introdusă apă pe canale. În cazul judeţului Călăraşi ar putea fi irigate 75.000 de hectare, iar în judeţul Tulcea încă 45.000 de hectare la cererea fermierilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...