Ministrul Agriculturii asigură fermierii români că, timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu din Ucraina în țară
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări fermierilor români că timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români.

"În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina", a declarat, luni seara, Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.

Acesta a precizat că va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României privind licenţierea societăţilor din România.

"Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români", a susţinut Barbu.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care "se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România", ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.

La rândul său, presedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuşi să aştepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii fermierii vor reacţiona în consecinţă.

De asemenea, fermierii au transmis că în toată această perioadă vor monitoriza vămile.

"Am discutat cu preşedintele Vămii Române, va fi un număr de telefon pentru reclamaţii şi sesizări pus la dispoziţia fermierilor, dacă se vor găsi nereguli", a mai spus ministrul Agriculturii.

 

Embargoul impus de către CE în luna mai

 

În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdicţiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi scadă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik

Inflaţia a coborât până la 2,1% în Bulgaria

Rata anuală a inflaţiei a încetinit în august la 2,1%,...

Burse
pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...


pixel