Ministrul Agriculturii spune care e singura şansă ca România să reziste pe piaţa europeană

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Seceta şi protecţionismul perturbă pieţele cerealelor / Foto: Arhivă
Seceta şi protecţionismul perturbă pieţele cerealelor / Foto: Arhivă
Soluţia pentru a fi viabili economic în piaţa liberă europeană este să apară unităţile de procesare cu capacităţi mari, dar trebuie să ne păstrăm şi specificul naţional pentru unităţile de procesare mici care produc şi realizează produse tradiţionale, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

"Pe de o parte trebuie să ne păstrăm specificul naţional pentru unităţile de procesare mici care produc şi realizează produse tradiţionale, produse pe scheme de calitate, tot ceea ce avem specific naţional, dar pe cealaltă parte când vorbim de comerţul de cereale şi posibilitatea de a exporta produse finite cu valoare adăugată. Acolo avem nevoie de unităţi de procesare de capacitate mare pentru că ştim că în industria alimentară rata de profitabilitate este una extrem de scăzută şi volumele de marfă procesată şi produse agroalimentare rezultate îţi pot aduce beneficii şi sustenabilitate în piaţă. Este unul dintre motivele pentru care în Planul Naţional Strategic viitor a fost pusă ca o condiţie obligatorie şi ca o prioritate creşterea capacităţii de procesare şi alocarea unei sume importante pentru acest domeniu", a spus Chesnoiu la o dezbatere pe teme agricole.

El a menţionat că România este o ţară cu o producţie agricolă constantă care a reuşit să producă o cantitate suficientă pentru consumul intern chiar şi în cei mai răi ani agricoli.

"Se vorbeşte de securitatea alimentară şi securitatea României în context european şi context global. Din fericire putem spune că suntem o ţară cu o producţie constantă care chiar şi în cei mai răi ani aşa cum a fost spre exemplu anul 2020 din punct de vedere climateric România a reuşit să producă o cantitate de cereale şi de plante tehnice şi oleaginoase mult peste nevoie de consum intern, lucru care ne transformă în exportatori de materie primă. De cealaltă parte, se pune problema cum integrăm acest atu în procesare şi aducerea de valoare adăugată a produselor finite", a spus el.

În opinia sa, România nu va înceta să fie un exportator de cereale într-o perioadă scurtă sau medie de timp, pentru că are o agricultură performantă în ceea ce priveşte producţia agricolă.

"Nu cred ca vom înceta să fim exportatori de cereale într-o perioadă scurtă sau medie de timp şi asta pentru că avem o agricultură performantă în materie de producţie agricolă, avem fermieri care s-au dotat cu echipamente de ultimă generaţie, graţie fondurilor europene şi a subvenţiilor care vin să susţină activitatea agricolă şi practic pierderea lor de venit prin raportarea la condiţionalităţile impuse de reglementările europene, dar de cealaltă parte avem oportunitatea ca o parte din această producţie să o integrăm în procesarea materiei prime (...) Noi putem veni în sprijinul fermierilor cu stimuli şi cu stimularea procesării la nivel intern", a adăugat şeful MADR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel