Ministrul Apărării pune capăt discuţiilor despre pensiile militare: Asta scrie în contract!
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro
Vasile Dîncu, ministul Apărării, a transmis un mesaj ferm despre pensiile militare, în special către cei care spun că acestea ar fi pensii "speciale".

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a afirmat, vineri, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, adăugând în context că meseria de soldat profesionist nu poate fi echivalată cu aceea de muncitor necalificat.

El a susţinut un discurs în cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

"Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii şi locuri de muncă decente pentru ei şi pentru familiile lor, vor înţelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi că fac parte din modalitatea prin care ţara se pregăteşte pentru ce este mai rău într-o anumită situaţie. Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa", a spus ministrul.

Acesta a subliniat că meseria de militar este diferită de orice altă carieră şi a vorbit despre angajamentul său de a schimba statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării.

"La dumneavoastră scrie în contract 'cu preţul vieţii'. Nu scrie în niciun alt contract al nostru, ale celorlalţi din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp şi oamenii vor înţelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat - aşa cum este în momentul acesta echivalat - cu un muncitor necalificat, aşa cum se întâmplă în acest moment în echivalenţa cu funcţii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba", a mai afirmat ministrul.

De asemenea, a adăugat că ataşamentul faţă de Armată trebuie să fie mai mult decât declarativ.

"Este clar că în scurt timp şi românii, şi politicienii, şi responsabilii cu dezvoltarea României, şi opinia publică vor înţelege că nu este destul să ai încredere în Armată atunci când eşti întrebat în sondaje, că pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute ca naţiune să te dezvolţi este nevoie să faci sacrificii", a evidenţiat el.

Dîncu s-a adresat şi tinerilor absolvenţi.

"Astăzi este o zi frumoasă, cu flori, cadouri, premii, vin familiile, rudele, prietenii, dar de mâine nu va fi simplu. Mâine intraţi cu adevărat într-un teatru de operaţii care este complicat, care este viaţa. (...) Mai trebuie să ştiţi câteva lucruri - nimeni n-o să vă aştepte cu flori (...) nici covor roşu n-o să găsiţi acolo unde o să vă duceţi. S-ar putea să aveţi chiar un şoc în momentul în care o să aveţi contact cu viaţa reală. S-ar putea să vă loviţi de lipsa meritocraţiei, să vă loviţi de comandanţi care o să încerce să-şi răzbune tinereţea lor cazonă şi nefericirile tinereţii lor cazone şi să vă umilească. Dar nu trebuie să vă descurajaţi", le-a spus ministrul Apărării.

 

Citeşte şi: Pensii militare. Ministrul Muncii, precizări în contextul reformei din PNRR: Ce s-a discutat la Bruxelles

 

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit, recent, despre reforma pensiilor, făcând precizări despre pensiile militare.

"Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Chiar nu cred acest lucru şi nu cred că vor intra aici (n.r. - la reforma prevăzută în PNRR) pentru că noi vom discuta cu Comisia Europeană. Am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare din România, pe un procent până în 2070. Am solicitat de la ministere explicaţii, nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent sau cu un alt procent (n.r. - de încadrare în 9,4% din PIB cu plata pensiilor), ca să nu mai spun că într-un mod neprofesionist a fost scrisă în PNRR o expresie pe care noi o folosim în comunicare publică dar nicidecum într-un document oficial, într-un angajament al României cu Uniunea Europeană să scriem pensii speciale.

De acolo a pornit o întreagă discuţie. Ei au înţeles foarte bine (n.r. - oficialii europeni). Ştim foarte bine că şi comisarii europeni au o indemnizaţie, o pensie specială, la fel şi europarlamentarii; au înţeles despre ce este vorba, au înţeles că pensiile militare nu au cum să intre în această categorie pentru că sunt pensii militare de stat, nu pot intra în acel procent pentru că, de exemplu, pensiile de la Ministerul Apărării se plătesc din acel 2% din PIB - din angajamentul cu NATO - şi va fi 2,5% (n.r. - banii alocaţi pentru Apărare)" a declarat, recent, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...


pixel