Suma este aferentă subvenţiei pentru consumul de gaze naturale din luna martie 2022 şi este repartizată către Braşov, Constanţa, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iaşi şi Bârlad, a precizat un comunicat de presă al MDLPA.
Suplimentar, pentru sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale în asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, a fost alocată suma de 42.491.065,48 lei.
Fondurile sunt raportate la consumul din luna februarie 2022 şi sunt destinate municipiilor Arad, Bacău, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Timişoara şi Focşani.
"Astfel, până în prezent, din cele 400 milioane lei alocate cu această destinaţie, prin Legea bugetului de stat pentru 2022, au fost utilizate 330.485.150,87 lei, atât sub formă de subvenţie la achiziţia de gaze naturale şi păcură, cât şi pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei", a precizat ministrul Cseke Attila.
Pe de altă parte, ministrul a anunţat, miercuri, repartizarea celor 7,5 miliarde de lei din Programul "Anghel Saligny" pentru reţelele de distribuţie a gazelor naturale, amintind că 70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
Citește și Ce soluție a găsit Bulgaria pentru reducerea prețului la carburanți
"Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii 'Anghel Saligny', prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri", a adăugat Cseke Attila.
Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat, a amintit ministrul Dezvoltării, subliniind că la alocarea fondurilor disponibile prin Programul "Anghel Saligny" au contat doar aceste date statistice.
"Ministerul Dezvoltării finanţează şi alte proiecte, pe domeniul reţelelor de gaze naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale", a adăugat Cseke Attila.
Lista proiectelor, precum şi un exemplu de calcul pentru a explica criteriile de selectare pot fi consultate pe site-ul MDLPA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...