"HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii din România. Aceasta a fost afectată încă de la început. Hotelurile, restaurantele, cafenelele, barurile, agenţiile de turism sunt foarte afectate. Acestea au fost chiar închise de ordonanţele militare. Există o tendinţă în piaţă a clienţilor agenţiilor de turism care, pe bună dreptate au plătit avansuri la agenţii pentru a merge în vacanţe, şi în momentul de faţă văzând această criză efectiv au început să ceară banii înapoi. Aici aş face un apel la populaţie să nu se grăbească. Agenţiile de turism au o reală problemă, întrucât au plătit, la rândul lor, mai departe către hotelierii din celelalte ţări aceste bilete şi efectiv acum au lipsă de lichidităţi şi nu pot să returneze aceşti bani. Eu aş face un apel la românii care au plătit avansuri să nu meargă să ceară aceşti bani, pentru că nu au de unde să-i dea şi riscă să introducă firmele în faliment. Eu cred că, cel mai prudent lucru pe care ar trebui să-l facă (clienţii, n.r.), ar fi să mai aştepte sau să ceară un voucher de la agenţie, o reprogramare, în aşa fel încât să fiu sigur că banii se vor putea recupera ulterior crizei. Dacă toată lumea cere în momentul de faţă banii, agenţiile nu o să aibă de unde să-i dea. Este o problemă pe care mi-au ridicat-o aceste agenţii de turism în discuţii", a declarat Popescu, la Digi 24.
Numărul șomerilor din România se apropie de un milion
Oficialul a spus, totodată, că problema agenţiilor de turism este una la care se gândeşte şi Guvernul "dacă trebuie să intervenim sau nu".
"E o problemă la care trebuie să ne gândim foarte bine şi noi ca Guvern dacă trebuie să intervenim sau nu. Dacă va deveni un fenomen de masă, cred că va trebui să intervenim, să le spunem oamenilor: 'Români, vă rugăm nu introduceţi în faliment această industrie! Încercaţi să vă replanificaţi vacanţele'. Agenţiile de turism trebuie să înţeleagă să ofere nişte variante turiştilor şi, într-o perspectivă de un an, să reprogrameze, în funcţie de dorinţele clienţilor, aceste vacanţe. De asemenea, hotelurile au probleme, la fel şi hotelurile de pe litoral. Gândiţi-vă că, pe 1 mai, începea sezonul estival. Acum, nici nu mai vorbim de sezon. Sunt probleme cu salariaţii, sunt probleme cu oamenii pe care îi angajau pentru a deschide sezonul. Practic, ne-au spus toate aceste probleme şi încercăm să găsim soluţii pentru fiecare industrie în parte", a subliniat ministrul Economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...