România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice la nivel European

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fosta Exploatare de la Roșia Montană
Fosta Exploatare de la Roșia Montană
Europa trebuie să spună stop procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara graniţelor UE, consideră ministerul Economiei, Florin Spătaru.

"Dependenţa Uniunii Europene de materiile prime critice poate expune industria la costuri ridicate în lanţul de aprovizionare. România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice identificate la nivel european, deci are resursele minerale necesare pentru a contribui la reducerea dependenţei pas cu pas. Ţara noastră s-a poziţionat activ pentru discutarea regulamentului privind materiile prime critice, susţinând importanţa procesării acestor materii prime în România. Europa trebuie să spună stop procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara graniţelor UE", a declarat marţi Florin Spătaru, într-o întâlnire cu ministrul Întreprinderilor din Italia, Adolfo Urso.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în cadrul întrevederii au fost discutate principalele dosare economice europene şi de interes comun, în diverse domenii economice, precum industria textilă şi auto. Totodată, au fost analizate măsurile care urmează să fie incluse în Actul privind Materiile Prime Critice - European Critical Raw Materials Act.

Demnitarul italian a precizat faptul că şi Italia deţine resurse importante în privinţa materiilor prime critice, însă acestea sunt în rezervaţii naturale protejate, situaţie cu care se confruntă şi România. Din aceste considerente este necesară o poziţie comună a statelor membre UE pentru facilitarea exploatărilor miniere.

Ministrul Florin Spătaru a prezentat oportunităţile de investiţii pe care România le poate oferi în domeniul industriei auto şi producţiei de baterii.

"Ministerului Economiei are ca prioritate accelerarea integrării României lanţului valoric al bateriilor la nivel european. Pentru ţara noastră, producţia de baterii este un obiectiv important pentru tranziţia la o energie curată. Avem în plan un fond pentru acest domeniu cu utilizarea materiei prime autohtone. Participăm activ la realizarea cadrului optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal", a declarat ministrul Economiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel