Ministrul Economiei: România economică are o hartă oficială

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul Economiei: România economică are o hartă oficială
Ministrul Economiei: România economică are o hartă oficială
Atlasul Economic al României, un instrument util pentru investitorii români şi străini care vor să dezvolte afaceri în ţara noastră, a fost lansat joi, iar datele ce se vor regăsi pe această hartă economică a României vor servi, printre altele, la construcţia unei strategii de dezvoltare, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Am lansat astăzi (joi, n.r.) Atlasul Economic al României, un instrument extrem de util pentru investitorii români şi străini care vor să dezvolte afaceri în ţara noastră. Este vorba mai exact despre o platformă unde vor fi încărcate informaţii economice şi sociale relevante pentru a fi configurată o imagine cât mai clară asupra oportunităţilor de investiţii într-o regiune sau alta pe teritoriul României. Datele ce se vor regăsi pe această hartă economică a României vor servi, printre altele, şi la construcţia unei strategii de dezvoltare, în funcţie de polii de competitivitate identificaţi prin acest nou sistem electronic", a menţionat Florin Spătaru, la conferinţa de închidere a Proiectului "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei - SIPOCA 7.

El a subliniat că lansarea Atlasului Economic şi a documentului de politici industriale nu reprezintă un final, ci "un nou început".

"Acest document de politici industriale trebuie actualizat pentru că, ceea ce se întâmpla acum patru ani de zile, nu mai este neapărat de actualitate. Cu ajutorul acestui Atlas Economic vom putea să obţinem date în timp real. Cu ajutorul acestui Atlas Economic şi cu toată analiza din spate vom reuşi să dăm răspunsurile potrivite pentru ceea ce se întâmplă în România. De foarte multe ori, în mediul public, se punea întrebarea dacă România mai are industrie. De foarte multe ori se punea întrebarea: Unde sunt polii de competitivitate ai României? - dacă suntem doar o ţară care este axată pe partea manufacturieră sau avem şi componenta de cercetare-dezvoltare sau avem parcuri industriale sau avem universităţi sau avem tineri care sunt atraşi de anumite direcţii", a mai spus Florin Spătaru.

În opinia sa, Ministerul Economiei trebuie să îşi asume rolul de catalizator, în condiţiile în care este ministerul responsabil de supravegherea şi implementarea pieţei unice europene. "Este un rol extrem de important. Pentru asta avem nevoie de politici industriale actualizate, coerente şi care să răspundă necesităţilor economiei unice europene", a precizat ministrul.

În cadrul proiectului "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei - SIPOCA 7", autoritatea centrală a elaborat Documentul de Politică Industrială ce reflectă preocupările referitoare la revitalizarea, consolidarea şi diversificarea bazei industriale a României prin creşterea competitivităţii sale, prin îmbunătăţirea capacităţii de inovare la nivelul întreprinderilor, utilizarea eficientă a resurselor naturale disponibile şi o specializare inteligentă, care să conducă la realizarea de produse industriale cu valoare adăugată mare.

"Există o preocupare reală în rândul companiilor care fie vor să-şi extindă activitatea, fie vor să investească în noi afaceri în România. În aceste condiţii, este nevoie de o adresare directă către aceşti investitori care au nevoie de o imagine clară asupra unei strategii de dezvoltare economică de ţară. Consider că prin instrumentele realizate în cadrul proiectului contribuim la construcţia unei imagini transparente şi corecte pentru investitori şi autorităţi deopotrivă", a adăugat ministrul Spătaru.

Proiectul "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei - SIPOCA 7" este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă - SIPOCA 7 şi are un buget de 9.816.257,52 lei, fiind implementat în perioada 10 august 2016 - 9 august 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ

pixel