Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Vorbind în debutul ședinței de Guvern, premierul Ciolacu a declarat, în acest context, că pleacă la Bruxelles pentru a discuta „câteva decizii esențiale pentru ca planul României să meargă, cu succes, mai departe”.
Ce vrea concret Comisia nu se știe cu exactitate. Informațiile sunt, în marea lor majoritate, pe surse, mulți își dau cu presupusul, fac speculații. Desigur, situația României nu este una de invidiat, altfel nu s-ar fi precipat miniștrii români să bată la ușile înalților responsabili europeni pentru a le cere să fie mai îndăduitori. Oricum, Comisia Europeană insistă pentru măsuri fiscale mai dure și reforme structurale, în timp ce Guvernul încearcă să negocieze altă țintă de deficit, peste cea asumată pentru 2023, de 4,4%.
Nu se pot face toate aceste lucruri
Tot pe surse se afirmă că Executivul UE cere grăbirea reformei pensiilor, cu adoptarea cât mai rapidă a unei noi Legi a pensiilor, dar și o nouă Lege a salarizării unitare. „Nu cred că se pune problema reformei salarizării unice, nu avem cum să o ducem din punctul de vedere al bugetării și al spațiului fiscal. Am explicat Comisiei că asta ne duce în incapacitate de plată, să nu avem posibilitatea să o aplicăm. Nu se pot aplica și legea salarizării unice, și legea pensiilor, și reducerea deficitului bugetar. Nu se pot face toate aceste lucruri. Spun asta cu toată responsabilitatea”, a subliniat Marcel Boloș în aceeași declarație făcută pentru ziarul Libertate.
„Am spus că planul de măsuri fiscale nu este în acord cu PNRR și nu acoperă în întregime necesarul de finanțare de care are România nevoie. România ar trebui să completeze măsurile din planul de măsuri fiscale pentru a acoperi necesarul de finanțare”, a subliniat Boloș, precizând că la Bruxelles au fost discutate măsuri legate de impozitarea suplimentară a IMM-urilor, reducerea unor facilități fiscale, introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor și introducerea plății CASS pentru agricultură, construcții și industria alimentară.
Întrebat dacă Guvernul va fi de acord cu menținerea unei singure cote de TVA, de 19%, Marcel Boloș a răspuns: „Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”.
Citește și Executivul UE nu crede în minuni. Marcel Boloș: Bruxelles-ul aşteaptă mai mult de la România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.