Ministrul Finanțelor, despre DEFICITUL BUGETAR: Toate cifrele au fost date peste cap
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Incendiul a fost încadrat în categoria ”accident major”
Incendiul a fost încadrat în categoria ”accident major”
Deficitul bugetar în primul trimestru din 2021 este cu 0,4% mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, datorită colectării din martie, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"Lunile ianuarie şi februarie de anul trecut nu au fost luni de pandemie. Anul acesta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare, de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că, totuşi, o să vedeţi datele consolidate din martie care arată foarte bine. Adică deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. Este o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie", a spus Nazare, la Antena 3.

Nazare: Finanţarea pentru loturile 2, 3 şi 4 din Autostrada Sibiu-Piteşti este pregătită

În ceea ce priveşte creşterea datoriei publice, ministrul Finanţelor a subliniat că a avut loc în toate statele membre, nu doar în România, din cauza efectelor pandemiei.

"Cu toţii ne-am confruntat cu o pandemie. Toate cifrele au fost date peste cap şi evident toate statele au apelat la împrumuturi. De ce au apelat la împrumuturi? Pentru că împrumuturile acoperă deficitele. De ce au crescut deficitele? Pentru că au fost cheltuieli imense neprevăzute care au ţinut de modul în care a avut efect pandemia în economie în general şi de cheltuielile suplimentare în sistemul de sănătate", a explicat şeful de la Finanţe.

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de MF.

"Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB). Sume în valoare de 4,18 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2021, restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,19 miliarde de lei", precizează Ministerul Finanţelor Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel