Ministrul Finanțelor, despre tăieri, taxe, impozite

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Marcel Boloș
Ministrul Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, pe larg, despre măsurile fiscale preconizate de Guvern, a vorbit despre taxa pe impozit, despre vouchere de vacanță și despre aplicarea prevederilor din PNRR. 

"Pachetul de măsuri fiscale nu e singura măsură pe care o decide guvernul și totul se lasă pe umerii contribuabililor. Avem și măsurile care privesc reducerile de cheltuieli deci și statul face un efort din acest punct de vedere și mai avem măsurile de combatere a evaziunii fiscale", a spus ministrul, cu referire la ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor. 

În ceea ce privește IMM-urile, ministrul Boloș a confirmat faptul că microîntreprinderile care au o ”cifră de afaceri de până în 300.000 de lei rămân în continuare cu cota de impozit pe venit de 1%, iar pentru cei care au cifra de afaceri între 300.000 și 2,5 milioane de ei, se revine la vechea cotă de 3%. Scopul acestei măsuri a fost acela de a sprijini antreprenorii și de a-i ajuta să crească afacerile, cei care sunt la început de drum", a explicat Marcel Boloș, invitat în platoul postului de televiziune Antena3 CNN.

Ar fi caraghios

În același timp, el a anunțat că bugetarii cu salarii ce trec de 8.000 de lei nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță. "Acest plafon de 8.000 de lei să fie planfonul de la care nu se mai primesc aceste vouchere de vacanță. Era caraghios ca cineva care încasa 20.000 de lei să primească și voucherul de vacanță. Valoarea nominală a voucherelor va crește de la 1450 de lei la 1600 de lei", subliniat ministrul.

Întrebat despre Taxa pe Valoare Adăugată, Marcel Boloș a anunțat că TVA-ul nu se va modifica la produsele alimentare și energie, dar va crește în sectorul imobiliar, de la 5, la 9%.

"Nu există modificări ale cotelor reduse de TVA și nici a cotei standard de TVA. Tot ceea ce a însemnat energie termică, rămâne 5%, lemne de foc rămâne 5%, produse alimentare, rămâne 9%, medicamente 9%. La Programul Prima Casă crește de la 5% la 9% pentru locuințele sub 120.000 de euro", a explicat șeful de la Finanțe. 

Vom avea o problemă

"Dacă ar fi să aplicăm tot ce e în PNRR vom avea o problemă", a mai spus Boloș, adăugând că pachetul de asumare a răspunderii cuprinde ”cele trei categorii principale de măsuri, cele referitoare la reducerea cheltuielilor publice, la combaterea evaziunii fiscale și cea de-a treia măsură este cea privind ajustarea fiscală sau măsurile fiscal-bugetare, cum sunt ele cunoscute. Acestea sunt pregătite pentru a se stabili momentul la care Guvernul, prin asumarea răspunderii, se va prezenta în fața Parlamentului", a spus ministrul.

"Niciodată Comisia nu va cere decât ceea ce noi ne-am angajat. Dacă noi am pune în aplicare toate angajamentele de acolo (n.r din PNRR) pentru populație și pentru mediul de afaceri ar fi o problemă. Și noi am încercat prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare tocmai să protejăm populația și mediul de afaceri. Acesta a fost obiectivul. Aici, problema pe fond vizavi de angajamentele existente în PNRR este clar că acestea sunt consistente.

Avem eșalonul 207 și trimestrul I 2023 și că este obiectul cererii de plată numărul patru pe care o avem de depus. Când va fi depusă cererea de plată numărul patru, atunci probabil se va relua discuția asupra acestui subiect.Până atunci, noi am încercat să gândim un pachet de măsuri fiscal-bugetare care să protejeze populația și mediul de afaceri, să adăugăm măsurile de reducere a cheltuielilor publice și cele de combatere a evaziunii fiscale, să vedem ce impact bugetar vom avea după aplicarea acestor măsuri ca să protejăm. Depinde foarte mult de felul în care ne respectăm angajamentele asumate", a explicat Marcel Boloş la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik

pixel