Ministrul german al muncii despre români: Acest lucru mă rușinează

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Hubertus Heil
Hubertus Heil
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi omologul său german, Hubertus Heil, au semnat o Declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale, a anunţat, marţi, ministerul de resort.

"Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfăşoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuţie importantă, recunoscută şi apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulţumesc. Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conţinutul acestor contracte. Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetăţenii care muncesc în activităţi sezoniere", a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităţilor care pot verifica aceste aspecte, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

La rândul său, ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru a omologului său român arată importanţa subiectului, dar şi angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.

Violeta Alexandru, în control în Germania? Ce vrea să rezolve

"Ştiu că aceste condiţii de sănătate şi securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Şi pe bună dreptate. Infecţia în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă ruşinează! Muncitorii români trebuie să aibă acelaşi drept la protecţie socială şi securitate şi sănătate în muncă", a afirmat ministrul german.

Potrivit comunicatului citat, în urma discuţiilor, cei doi demnitari au stabilit că este în interesul ambelor ministere să intensifice cooperarea în domeniul politicilor pieţei muncii şi să identifice noi mijloace de cooperare în domeniul protecţiei sociale.

Principale domenii de cooperare identificate de cei doi oficiali vizează securitatea şi sănătatea în muncă şi protecţia socială a tuturor grupurilor de lucrători mobili, precum şi accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor în domeniul legislaţiei muncii şi cel social.

"Miniştrii Muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securităţii sociale, la nivel bilateral şi UE, pentru a asigura protecţie socială şi de sănătate adecvate lucrătorilor mobili şi pentru a stabili un schimb de informaţii privind cazurile legate de forţa de muncă ce pot apărea mai ales în situaţii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabileşte schimbul de informaţii cu privire la evenimentele naţionale şi internaţionale din România şi Germania şi crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protecţie socială în cele două ţări, precum şi promovarea dialogului social bilateral între partenerii sociali. Cele două instituţii urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activităţile care se vor desfăşura în baza Declaraţiei comune de intenţie vor fi finanţate de fiecare minister în parte, de alte entităţi juridice publice sau private implicate în activităţi, inclusiv din fonduri europene", notează ministerul de resort.

Ministrul român al Muncii a discutat, pe parcursul vizitei din Germania, şi cu ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner, cu care s-a întâlnit luni.

În acest context, ambii miniştri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferenţe între angajaţii străini şi cei germani în ceea ce priveşte locuinţele, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă şi că toţi lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.

De asemenea, cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislaţiei şi condiţiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unităţi de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a subliniat că este important ca sezonierilor români care lucrează în Germania să le fie garantate drepturile sociale şi sprijinul, de exemplu în cazul închiderii întreprinderilor sau îmbolnăvirii. Totodată, demnitarul român a spus că verificarea regulată a condiţiilor de muncă şi de viaţă este indispensabilă şi a propus înfiinţarea unui grup tehnic de lucru.

Pe acelaşi subiect, ministrul Julia Klockner a dat asigurări că autorităţile competente din statele federale vor coopera şi mai îndeaproape în cadrul inspecţiilor lor în viitor, pentru a remedia eventualele probleme care ar putea să apară.

În acelaşi timp, ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii a precizat că Guvernul federal va face tot posibilul pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi de muncă ale lucrătorilor sezonieri.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, efectuat luni şi marţi o vizită de lucru în Germania pentru a vedea la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel