Ministrul Năsui cere amânarea discutării Legii 5G în Parlament după ce Camera Deputaților a aprobat dezbaterea acesteia în procedură de urgență

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Claudiu Năsui
Claudiu Năsui
Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii referitoare la infrastructurile informatice și de interes national și condițiile implementării rețelelor 5G. Motivul invocat este că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ. Proiectul, avizat de CSAT şi adoptat de Guvern de câteva săptămâni, ar trebui să fie discutat şi votat în procedură de urgenţă, după cum a stabilit coaliţia din care face parte şi Năsui. 

Instituţia noastră (n.r. - Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, se arată în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie.

Proiectul de Lege 5G a primit avizul guvernului și va fi dezbătut în regim de urgență în Parlament. Termenul prevăzut pentru depunerea amendamentelor și cel pentru depunerea raportului, nu oferă un interval îndeajuns de lung pentru alinierea proiectului la cerințele UE. 

Mai mult decât atât, România trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege privind tehnologia 5G, în conformitate cu procedura TRIS din Directiva (UE) 2015/1535, prin care statele membre trebuie să anunţe Comisia cu privire la orice proiect de lege ce conţine reglementări tehnice, înainte de adoptarea acestuia. Directiva prevede că orice proiect de lege tehnic sau care are implicații asupra economiei și dezvoltării unui stat membru trebuie să fie notificat către DG Grow.

Astfel, Ministrul susţine că Guvernul României nu ar fi urmat parcursul normal pentru un astfel de act. Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare, se mai arată în cererea lui Năsui.

Menţionăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat proiecte de acte normative care reglementează această problematică. Având în vedere că proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituţiei noastre în vederea notificării la Comisia Europeană şi statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de status-quo prevăzută de actul comunitar, a mai menționat Ministrul Năsui.


Demersul Ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”. O astfel de adresă, de exemplu, a fost depusă pe 26 aprilie la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În acest document sunt cerute date despre avizele date la nivel de Guvern, eventuale avize şi opinii de la alte instituţii, dar şi să prezentarea unui calendar al procesului de adoptare a proiectului.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel