Ministrul Radu Oprea anunţă modificări importante după tragedia de la Ferma Dacilor: Prevenția și siguranța să fie mult mai bune pentru turiștii din România

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Radu Oprea / Foto: Gov.ro
Radu Oprea / Foto: Gov.ro
Joi, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a fost întrebat care sunt planurile ministerului pe care îl conduce după tragedia de la Ferma Dacilor. 

"Am să spun încă o dată care sunt competențele Ministerului Turismului pentru a defini foarte bine responsabilitățile în cazul Fermei Dacilor, în cazul hostelului din București, unde a fost un incendiu. Ministerul Turismului are competența de a clasifica un standard de calitate, fie că vorbim de o stea, două-trei stele, patru-cinci stele în domeniul hotelier, despre margarete în pensiuni sau despre clasificarea altor forme de cazare turistică. Vorbim de hosteluri, de pontoane plutitoare, bungalow-uri și așa mai departe Acest standard de calitate reprezintă, dacă vreți, dotarea locului respectiv, dotarea camerei care îl întâmpină pe un turist.

Dau un exemplu: acolo sunt în detaliu numărul de prosoape, numărul de perne care trebuie să existe într-o cameră, dacă are o oglindă, dacă n-are oglindă, dacă are televizor, dacă n-are televizor, dacă are foeun, genul acesta de dotări care sunt puse la dispoziția turistului dau consistența acestui standard de calitate pe care noi îl clasificăm. Cum se produce această clasificare?

Cel care este direct interesat - administrator, proprietar, împuternicit - vine cu o cerere către Ministerul Turismului care cuprinde toate aceste detalii pe care vi le-am spus mai devreme și până acum o săptămână era cerută doar înregistrarea la Registrul Comerțului, extinsă, ce-i drept, adică și cu punctul de lucru, care avea ca bază și fundament asupra celorlalte autorizații necesare declarația pe propria răspundere pe care oricare administrator trebuia s-o dea la Registrul Comerțului.

Deci, se mergea ca spirit a legii, pe buna credință a antreprenorului. De săptămâna trecută am modificat ordinul acesta, care era valabil din 2013, în sensul în care am cerut și autorizația de construire sau alte documente doveditoare, pentru că nu toate capacitățile de cazare au autorizația de construire ca document fundamental", a explicat Radu Oprea.

 

"Dorim să avem o trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranţa construcţiei"

 

"De ce am cerut acest lucru? Pentru că facem translatarea către celălalt domeniu de competență, care înseamnă siguranța construcției din toate punctele de vedere, dacă vreți de la siguranța la cutremur până la încărcare la zăpadă, rezistență la vânt, inclusiv partea aceasta de siguranță la incendiu. Acestea fac parte din siguranța construcției și sunt instituții ale statului român cu competență în acest domeniu.

Dacă vorbim de partea de siguranță la foc, cu certitudine, ISU este acea instituție care poate aproba, verifica, controla măsuri până la închiderea locației respective.

Ce ne dorim să facem este o dată să avem această trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, să ştim că acele servicii de calitate pe care le clasificăm vin în completarea unei clădiri care este sigură din punct de vedere constructiv și al folosinței și, în același timp, suntem într-un grup de lucru cu Ministerul Administrației și Internelor, cu alți colegi, astfel încât să reușim o colaborare interinstituțională mult mai bună, adică în momentul în care cei de la corp control, spre exemplu, din Ministerul Turismului, care verifică acest standard de calitate, merg și să poată cere și autorizația de securitate la incendiu sau alte acte doveditoare, dacă nu sunt, să putem transmite această informație foarte rapid către ISU, cei care pot veni, într-adevăr, și lua măsurile corespunzătoare, astfel încât lucrurile să se întâmple mult mai rapid, prevenția și siguranța să fie mult mai bune pentru turiștii din România", a mai spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr

pixel