Mircea Coşea: Indexarea pensiei cu inflația, un calcul învechit. Cum ar trebui să se socotească, de fapt, noile majorări

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În contextul în care Guvernul a propus majorarea pensiilor în două tranșe, prima, de 13,8%, prin indexarea cu inflația în ianuarie 2024, iar ulterior, prin recalcularea planificată la începutul toamnei de anul viitor, aflăm că, aceste calculele nu sunt tocmai echitabile pentru beneficiari.

Așa cum a afirmat profesorul Mircea Coșea într-o intervenție pe postul Antena 3, totul constă în faptul că această indexare nu ar trebui să se facă raportat la inflație, care include mult mai multe produse decât cele esențiale ci, mai degrabă, la puterea de cumpărare a românilor, pentru că această formulă este mai aproape de realitate și indică adevăratele nevoi ale oamenilor. Pe scurt, puterea de cumpărare este un indicator prin care aflăm câte produse de același fel pot fi cumpărate într-o țară față de alta.  

”Indexarea pensiilor cu nivelul inflației să știți că nu este corectă, este o chestiune învechită. În țările avansate, indexările la anumite venituri, fie că sunt pensii sau de altă natură, se fac la puterea de cumpărare pentru că inflația este un coș de produse care nu cuprinde numai produse de uz imediat, spre exemplu cuprinde televizoare, motociclete și altele. Cetățenii din zone defavorizate poate nu se gândesc niciodată să își cumpere în fiecare an câte o motocicletă dar își cumpără în fiecare zi produse alimentare. La noi, calculele arată că la produsele alimentare de bază inflația merge până la 30%, asta este adevărata putere de cumpărare. În acest caz ar trebui să mărim pensiile cu 30% însă este imposibil în România pentru că este o țară săracă, nu are putere ca să ridice prețurile atât de mult”, a specificat profesorul Mircea Coșea.

Cât despre situația generală din țara noastră la acest capitol, așa cum indică un studiu la nivel european, puterea de cumpărare a românilor este la jumătate față de media europeană.

”Dacă ne uităm pe regiuni, vedem că România este o țară despre care se poate spune că este nedezvoltată la nivel european pentru că diferența pe regiuni în ceea ce înseamnă nivel de trai, adică putere de cumpărare, arată că, de fapt, țara suferă de mari diferențe de la o zonă la alta iar cetățenii României nu trăiesc în aceleași condiții deși sunt membri ai aceleiași comunități. Asta înseamnă că trebuie să se preocupe cineva de ridicarea nivelului puterii de cumpărare”, a mai completat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel