Mircea Coșea despre Bitcoin. ”Este o chestiune în oglindă: vezi imaginea, dar nu o poți atinge”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat, în exclusivitate pentru DCBusiness, ascensiunea monedei virtuale Bitcoin, a cărui ascensiune la noi valori record survine în contextul în care aurul se află, la rândul lui, la niveluri ridicate.

Cea mai populară monedă virtuală, Bitcoin, a atins, miercuri, un nivel fără precedent, ajungând la 73.803 de dolari. În același timp, aurul continuă să evolueze peste pragul psihologic de 2.160 de dolari, marcând scurte suișuri și coborâșuri dar temându-se, parcă să sară dincolo de recordul absolut înregistrat pe 8 martie, de 2.194,99 dolari/uncie. O simplă coincidență?

Lucruri speculative  

”Este greu de explicat această ascensiune în paralel, practic, pentru că sunt lucruri speculative, în ultimă instanță”, a subliniat profesorul de economie în interviul acordat DCBusiness. Totuși, a continuat Mircea Coșea, ”o explicație se poate da. Există, probabil, o incertitudine legată de adevăratele valori care au circulat până acum, adică monedele clasice. Sunt chestiuni care țin de o anumită instabilitate economică, politică, războaie. Mai sunt și incertitudinile cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii. Este firesc ca, în astfel de condiții, să se caute o alternativă. 

Ar trebui să ne dea de gândit

Până acum, o astfel de alternativă era legată de opere de artă și de aur. Sigur, mai erau și alte metale prețioase care intrau în zonă, dar acum intră și moneda virtuală. Iar acesta este un lucru care, pe de o parte, ar trebui să ne dea de gândit în sensul că ar trebui să existe niște reglementări mult mai serioase, deoarece acest sector începe să se dezvolte și ar trebui să existe niște norme, pentru că riscurile sunt foarte mari, ținând cont de faptul că oricând se poate produce fie un urcuș, fie un coborâș rapid”, a precizat Mircea Coșea. 

Intenția din zona Asia-Pacific

Pe de altă parte, și-a continuat ideea profesorul de economie, ”această luptă care se duce astăzi pe planul monedelor între dolar și alte monede. Iar aici vorbim în principal de intenția din zona Asia-Pacific de a introduce o nouă monedă, cu scopul de a reduce spațiul important pe care îl ocupă astăzi dolarul american. Important este că apare această monedă care nu este nici dolar, nici yuan și care poate aduce schimbări importante în ceea ce înseamă tranzacții, fluxuri de valori, lanțuri valorice, lanțuri de aprovizionare și așa mai departe. 

Apariția unor noi puteri 

S-ar putea să apară noi puteri, pentru că în momentul în care dolarul își mai pierde din importanță s-ar putea să apară altceva. Există niște zone din cercetarea economică americană care vorbește mai de mult, niște gândiri care apar nu foarte puternic, dar care și-au exprimat, la un moment dat, temerile legate de apariția unei noi uniuni între țări importante, nu pe baza materiilor prime, nu pe baza unor forțe militare, ci pe baza înlocuirii sistemului clasic de monedă cu altceva. 

Fără concluzii pripite

S-a vorbit foarte mult despre încercările pe care Arabia Saudită le face în acest domeniu, China, firește, BRICS în general. Deci, contextul este foarte, foarte interesant. Deci, nu m-aș aventura să trag o concluzie pe ideea că, de acum înainte vom avea o importanță mai mare decât în prezent a acestei monede virtuale sau a aurului, pentru că este încă o zonă de speculație, o zonă interesantă a momentului politic pe care îl trăim. 

Este un moment 

După părerea mea, este cam devreme să discutăm despre un loc mult mai important în economia mondială pe care l-ar putea ocupa Bitcoin față de valuta clasică și, în primul rând, față de dolar. Oricum, nu cred că acest trend ascendent este unul stabil. Este un moment în care unii câștigă foarte mult. După care va veni căderea. În ultimă instanță, moneda virtuală este o chestiune în oglindă: vezi imaginea, dar nu o poți atinge. Deci, nu cred că va rezista pe termen lung”, a apreciat profesorul de economie Mircea Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel