Mircea Coșea: În România se întâmplă ca în astrologie, o aliniere a deficitelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mircea Cosea
Mircea Cosea
Profesorul Mircea Coșea a explicat de ce România nu poate spera într-o reducere a inflației. Cel puțin nu în viitorul imediat.

”Din păcate, creșterea prețurilor nu oprește, deocamdată. Mai mult, sunt semnale care arată că va mai fi o creștere. Banca Mondială spunea că din lunea iunie-iulie inflația va scădea, dar văd acum că revine și asupra acestei analize, pentru că lucrurile nu merg deloc bine. Să le luăm pe rând”, a spus analistul. 

Inflația pe care o vedem noi acum, a continuat profesorul Coșea, ”este generată de Statele Unite acum doi ani, ei au creat inflația ca să-și plătească datoria publică. A venit peste Europa, dar amplificarea acestei inflații s-a făcut pe două canale importante. În primul rând războiul din Ucraina, care a privat piața de anumite cantități de produse vitale și, în al doilea rând, datorită faptului că există o criză alimentară, de mai mulți ani de zile, pe care noi nu am conștientizat-o, practic. FAO a conștientizat-o, publică de doi ani niște materiale care arată că prețurile la produsele cresc în ultima perioadă cum nu au crescut în ultimii 17 ani. 

Sunt foarte multe cauze

Motivele acestei creșteri sunt mai multe. Iată câteva dintre ele. În primul rând este schimbarea rapidă a climei, în al doilea rând, este reducerea substanțială a suprafețelor cultivate, în al treilea rând este scăderea, foarte importantă, a prețurilor de achiziție pe plan mondial. Adică marile rețele de distribuție și, înainte de toate, fast-food-urile cumpără cantități imense la prețuri de achiziție mici, ceea ce înseamnă că producătorii nu pot investi pentru a produce la scară mai mare. În al patrulea rând vorbim despre creșterea importantă a prețurilor la îngrășăminte, criza apei în unele zone ale lumii, unde agricultura este, prin urmare, moartă. Mai trebuie adăugate pe listă războaiele care apar în diferite locuri, încercarea de a înlocui alimentația reală cu substitute, care și ele ridică foarte mult prețul”, a enumerat economistul. 

În România există două tipuri de acțiune. Este acțiunea Băncii Naționale, care lucrează pe politică monetară, și anume, conform manualelor, când ai inflație, mărești dobânda. Asta este regula. Apar, firește, și efectele negative, cu scumpirea ratelor, a creditului în general. La noi însă, această inflație este de natură structurală. Adică economia României are o structură care generează inflație. ”De ce? Pentru că importăm foarte mult. La noi se întâmplă ca în astrologie, o aliniere a deficitelor. Avem deficit mare bugetar, deficit mare comercial, deficit mare al contului curent. Ceea ce face să importăm.

O economie subdezvoltată

În plus, noi avem o economie subdezvoltată în ce sens: producem multă materie primă agricolă și nu avem industrie alimentară să o proceseze. Și atunci importăm. Importăm inclusiv inflație. În aceste condiții, guvernul nu poate lua nici o măsură. De ce? Pentru că nu a rezolvat problema esențială: în România, inflația asta pleacă de la prețul energiei. Structura economiei românești este una învechită, manufacturieră. Facem automobile, facem unele și altele, dar doar le fabricăm, nu le desenăm, nu le creăm noi, nu le vindem. Iar asta înseamnă că avem un consum mare de energie pe unitate de produs. O tehnologie care nu mai face față la ceea ce se întâmplă acum. Prin urmare, când a venit criza energiei, amplificată de liberalizarea greșită a pieței a făcut ca în costul fiecărui produs să apară o pondere mare a energiei. Iar economia românească nu suportă asta. Sucombă. Ca atare, până când nu se rezolvă problema energiei, noi nu putem spera că vom avea o reducere a inflației”, a concluzionat Mircea Coșea la B1TV.

Citește și Elena Cristian: Problema este că negăm evidența. Până când ne trezim loviți în moalele capului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel