Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În acest context, Mircea Coșea a afirmat că: ”O spun de mai multă vreme! Între Ministerul Energiei și Uniunea Europeană există o relație pe care nu o înțeleg. În toate țările din Europa au început încă din noiembrie, anul trecut, încercări de renegociere a unor aspecte legate de continuarea folosirii așa numitelor resurse poluante pentru producerea energiei electrice, în condițiile în care criza energetică s-a abătut asupra Europei. Unii au reușit, țări precum Germania sau Polonia. În ultima perioadă au început să fie anumite reluări de producție în nordul Italiei. Deci se poate renegocia!, a comentat economistul.
Expertul a abordat chestiunea țării noaste și a spus că: ”În cazul României problema este foarte simplă. România are resurse de cărbune pentru încă 200 de ani. În momentul în care apare o astfel de criză în care România nu face față din niciun punct de vedere, toate măsurile care s-au luat nu au contribuit deloc la reducerea prețului la energie, așa numita problema a facturilor este încă la ordinea zilei, ar fi trebuit să existe o perioadă de tranziție mai lungă pentru noi, adică să folosim cărbunele mai mult. Negocieri nu s-au făcut. Negocieri trebuia să fie făcute și atunci când s a liberalizat piața energiei și atunci când unele țări au văzut și aici o modificare în sensul prelungirii perioadei de liberalizare totală. Deci suntem într-o situație în care paradoxul apare și mai evident. Și vă spun sincer sunt nelămurit dar și într-o anumită măsură și dezamăgit. Avem dovada clară că se poate negocia cu Uniunea Europeană. Ungaria a reușit să negocieze un lucru extrem de complicat și anume să nu respecte sancțiunile pentru motivul că nu are ieșire la mare, sau cel puțin, asta este oficial”, a explicat economistul la B1TV.
Termocentrala Mintia, scoasă la licitație. Când este programată acțiunea
Mircea Coșea a mai punctat un lucru important și anume faptul că și Bulgaria a reușit același lucru ca și Ungaria dar în acest caz vecinii noștri de la sud au ieșire la mare: ”Deci ce înseamnă asta? Nu înseamnă că atunci când ai argumente când ai o diplomație fermă cu condiții de negociere bine stabilită prin mandat, când ai voință politică, poți să faci în așa fel încât să obții anumite avantaje. În momentul de față, pentru România, continuarea producției de cărbune ar fi un avantaj pentru că am putea să prelungim perioada în care am mai manevra puțin asupra prețurilor. Iar ceea ce ne așteaptă în viitoarele luni, până la sfârșitul anului, este un lucru care de asemenea nu e deloc îmbucurător. Și anume, este vorba despre faptul că a șasea rundă de sancțiuni a stabilit ca până la sfârșitul anului 20% din petrolul importat să fie exclus din comerțul european din Rusia. Înseamnă că noi va trebui să ne căutăm un vânzător de petrolul în condițiile în care noi importăm. Condițiile sunt foarte complicate, piața petrolului este în creștere. Declarația Uniunii Europene a făcut să crească foarte mult prețul. Deci noi ne așteptăm în viitoarele săptămâni la prețuri mai mari la carburanți. Și atunci mă întreb dacă primul ministru ales al Ungariei Viktor Orban nu a spus că a transmis la miezul nopții familiilor maghiare că pot dormi liniștite că prețul la energie nu va crește, la noi de ce nu se poate? De ce nu putem și noi să transmitem același lucru să face niște negocieri? ”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...