Mircea Coșea, sceptic în privința planului industrial al Guvernului
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul de economie Mircea Coșea s-a arătat sceptic, într-o intervenție la B1TV, față de recentele anunțuri ale guvernului privind planurile de finanțare pentru industria românească și atragerea investitorilor străini, catalogându-le drept promisiuni electorale fără o fundamentare economică solidă.

În contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar ridicat și o competitivitate scăzută pe piața internațională, Coșea consideră că aceste inițiative sunt nerealiste și dificil de implementat.

Investitorii străini se îndepărtează de România

Profesorul Coșea a subliniat că, în ciuda promisiunilor guvernamentale, investitorii străini nu mai găsesc România la fel de atractivă ca în trecut. "Investitorii străini nu mai aleg România, iar ultimele date arată că unele companii deja se retrag din țară", a declarat acesta. Motivele pentru care companiile străine se îndepărtează de România includ creșterea accelerată a costurilor forței de muncă și măsurile guvernamentale necorespunzătoare, cum ar fi introducerea salariului minim european.

Creșterea costurilor cu forța de muncă în România afectează competitivitatea, consideră profesorul. În loc să negocieze o amânare sau o temporizare a implementării salariului minim european, guvernul a adoptat rapid această măsură, reducând astfel atractivitatea țării pentru investitorii străini. "România pierde competitivitate și atractivitate în fața capitalului străin din cauza acestor măsuri", a explicat Coșea.

Lipsa unei strategii industriale clare

Un alt aspect important criticat de Mircea Coșea este absența unei strategii industriale coerente pentru România. Deși guvernul vorbește despre dezvoltarea unui program industrial, profesorul de economie consideră că acest program este vag și nu răspunde nevoilor reale ale economiei. "Nu știm care sunt prioritățile industriale ale României. Ce înseamnă capital românesc în industria noastră? Este foarte puțin reprezentat", a punctat Coșea, subliniind că România nu are o viziune clară asupra sectoarelor economice pe care dorește să le dezvolte.

Profesorul a evidențiat că planurile guvernului de a reindustrializa România, inclusiv prin relansarea industriei metalurgice, sunt nerealiste, având în vedere că aceste sectoare sunt energo-intensive și poluante, ceea ce nu corespunde direcției de dezvoltare industrială de tipul „Revoluției Industriale 4.0” promovată la nivel european.

Situația economică reală: promisiuni nerealizabile

Din punctul de vedere al profesorului Coșea, promisiunile privind investițiile în industria românească sunt făcute într-un context economic extrem de dificil pentru România. "Nu există bani în România pentru așa ceva deocamdată", a declarat acesta, referindu-se la dificultățile bugetare și la faptul că rectificarea bugetară preconizată va duce la tăieri de fonduri, nu la adăugări. În plus, România continuă să se împrumute, inclusiv în această săptămână, când Ministerul Finanțelor a contractat un nou împrumut.

În același timp, profesorul a subliniat că alte țări din regiune, precum Ungaria și Bulgaria, atrag investiții în tehnologie de vârf, în timp ce România rămâne în urmă. "Investițiile străine se îndreaptă spre Ungaria, Bulgaria, Cehia și Serbia, nu spre România", a avertizat Coșea.

Reindustrializarea României: o direcție incertă

Profesorul a abordat și subiectul reindustrializării României, pe care guvernul o susține, dar fără o viziune clară asupra modului în care aceasta ar trebui să fie implementată. În viziunea sa, reindustrializarea României ar trebui să țină cont de tendințele europene și de evoluția industrială la nivel global, care se concentrează pe digitalizare și automatizare. "Reindustrializarea în Europa înseamnă cu totul altceva. Înseamnă Revoluția Industrială de tipul 4.0, care se bazează pe digitalizare și automatizare", a explicat Coșea, atrăgând atenția că încercările de a reporni industriile vechi, cum ar fi cea metalurgică, sunt incompatibile cu noile standarde.

În contextul crizei economice globale și a noilor cerințe privind reducerea poluării și eficiența energetică, profesorul consideră că orice plan de reindustrializare trebuie să fie bine planificat și adaptat la realitățile economice moderne. "Trebuie să existe o planificare clară. Ce înseamnă această reindustrializare? Cum ne aliniem cu tendințele din Europa?", a subliniat acesta.

Promisiuni electorale fără suport

În concluzie, Mircea Coșea consideră că anunțurile privind finanțarea industriei românești și atragerea de investitori străini sunt, în acest moment, promisiuni electorale, fără o bază economică reală. Fără o strategie clară și fără resurse financiare adecvate, aceste inițiative riscă să rămână doar pe hârtie. România are nevoie de o viziune clară și de măsuri concrete pentru a redeveni competitivă pe plan internațional, în contextul în care alte țări din regiune atrag deja investiții semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr

pixel