Mircea Coșea trage de mânecă guvernanții: În locul lor aș fi mai modest
Autor: Oana Pavelescu | 09 iun 2023, 11:38
Profesorul de economie, Mircea Coșea
Profesorul de economie, Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea se arată preocupat de faptul că guvernanții se bat singuri pe umăr când vine vorba despre PIB-ul pe cap de locuitor.

Analistul economic pune că: ”Mă preocupă această spectaculoasă afirmație pe care o fac conducătorii noștri, și cei care o să vină că sunt cam aceiași, în legătură cu creșterea PIB-ului pe cap de locuitor în România și că ne apropiem vertiginos de țări importante, cum ar fi Portugalia sau Grecia. Este o chestiune care ar trebui să fie spusă cu foarte mare grijă și cu foarte multă modestie, pentru că această creștere a PIB-ului pe cap de locuitor, așa mică cum este ea, dar, mă rog, ea a avut o creștere, este bazată în principal pe faptul că venitul se împarte la mai puțină populație. Pierdem cel mai mare număr de populație din Europa, deci PIB-ul crește și prin reducerea numărului locuitor”, a arătat Coșea.

Profesorul a mai explicat că această creștere a PIB-ului pe cap de locuitor este datorată și inflației ”dar problema este alta, nu ne putem compara cu țările care au o economie mai puternică, pentru că în România PIB-ul pe cap de locuitor întâmpină două unități care îl anihilează ca potențial. În primul rând, pentru că este împărțit total, total inegal. Și vedem aici diferența dintre salariul unui parlamentar sau al unui membru al unui consiliu de administrație sau secretar de stat și al profesorilor, spre exemplu, care acum demonstrează că există o mare inegalitate”.

Economistul a continuat explicațiile spunând că: ”Asta arată că, de fapt, cel mai important lucru care ține de PIB-ul pe cap de locuitor, și anume o anumită omogenizare a veniturilor, nu funcționează”, a conchis profesorul Mircea Coșea.

Te-ar putea interesa și:

"Adevărata criză abia acum vine". Mircea Coșea: INS arată, de data aceasta, foarte clar, că intrăm într-un pericol

Profesorul de economie Mircea Coșea a spus, într-un interviu acordat DCBusiness, că datele publicate de INS confirmă previziunile sale conform cărora România începe să simtă criza din a doua jumătate a acestui an: ”Până acum a plutit în derivă”, a mai comentat economistul

Am cerut profesorului Mircea Coșea să ne facă o radiografie a cifrelor privind PIB-ul României din primul trimestru al anului curent, cifre care au fost publicate de Institutul Național de Statistică și care arată că țara noastră a avut o creștere a produsului intern de numai 0.1% față de 2022.

Mircea Coșea a afirmat că: ”Problema se complică pentru că unele previziuni pe care le am făcut se adeveresc. Mai precis este vorba despre faptul că adevărata criză începe în România de-abia după a doua jumătate a acestui an. Începem să simțim încă de pe acum că ea va fi din ce în ce mai importantă din mai multe motive. Primul motiv este că acești factori de creștere pe care ne-o arată, și anume comerțul și serviciile auto și transporturile, sunt lucruri destul de sensibile. Comerțul deja a început să aibă, evident, o scădere a cererii. Cererea scade, consumul scade și el până la urmă. De aici o serie întreagă de elemente negative care merg până la micșorarea ponderii adaosului comercial ca venituri la buget. Asta este recesiunea care se va vedea”, a opinat economistul care a continuat spunând că: ”Deci bugetul are de suferit în continuare și va avea și mai mult de pătimit, în condițiile în care colectarea nu are nici un fel de speranță că va fi mai mare, chiar dacă s-a schimbat conducerea”, a mai afirmat profesorul. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE a anunţat până când va menţine dobânzile ridicate

Christine Lagarde a subliniat că ratele dobânzilor în...

Lego vrea să schimbe materialul din care face piesele

Grupul Lego îşi menţine angajamentul de producere a...

Noi acuzaţii la adresa Google în procesul din SUA

În procesul intentat de către SUA asupra gigantului...

Aderarea la UE i-ar aduce Ucrainei 186 de miliarde de euro

Aderarea Ucrainei la UE ar aduce Kievului 186 de...

Au crescut indemnizațiile pentru internship

Cei care angajează persoane pentru stagii de practică...

Delegația FMI, întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, miercuri, cu...

Instituțiile din Ungaria, obligate să se păzească cu drone

În Ungaria a intrat în vigoare o nouă prevedere...

Jocuri de noroc. Noile taxe ce se vor aplica în curând

Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor...

Crossuri externe