Mircea Drăghici, trimis în judecată, pentru că și-a cumpărat bunuri din fondurile PSD

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Mircea Drăghici
Mircea Drăghici
Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate, a informat, joi, DNA. 

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Gheorghe Drăghici, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (2 fapte)", se precizează într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES. 

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, ar fi utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţ Ilfov. 

"Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului", precizează anchetatorii. 

În acest sens, arată DNA, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, Drăghici şi o persoană din familie ar fi negociat şi ar fi convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi cu fonduri proprii. 

Mircea Drăghici răspunde DNA: Un procuror nu poate stabili în ce condiții un partid închiriază un imobil

"În ziua de 15 februarie 2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01 martie 2018 - 01 martie 2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni", mai arată procurorii. 

În realitate, menţionează anchetatorii, întreaga contravaloare a contractului ar fi fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. 

"După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului", susţin procurorii anticorupţie. 

Într-un alt context, precizează DNA, în aceeaşi calitate de trezorier, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux marca Mercedes Benz, model GLE 350 Coupe, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. 

"Concret, la data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018", mai arată anchetatorii. 

DNA informează că formaţiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală cu privire la constituirea de parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Totodată, Direcţia Anticorupţie precizează că faţă de faţă de Daniel Barbu, care la data faptelor deţinea funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi pentru care procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale în acelaşi dosar, dar şi faţă de alte persoane şi infracţiuni a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi continuarea cercetărilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel