MISTER. Noul virus apărut la Beijing. A același, dar e altfel
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Provine din Europa, dar nu este același
Provine din Europa, dar nu este același
China a publicat datele ştiinţifice legate de secvenţierea genomului noului coronavirus care a provocat apariția unui focar în Beijing, iar oficialii chinezi au declarat vineri că au identificat o tulpină europeană în baza studiilor preliminare. Dar diferită. 

China, presată de comunitatea internaţională să facă publice datele ştiinţifice pe care le obţine încă dintr-o etapă timpurie, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în capitala ţării, a anunţat, de asemenea, că a trimis noile date specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Detaliile publicate pe site-ul Centrului pentru date naţionale de microbiologie din China arată că aceste informaţii genomiale au fost obţinute cu ajutorul secvenţierii a trei mostre - două umane şi una de mediu -, recoltate pe 11 iunie, când a fost raportat primul caz local de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele luni. De atunci, autoritățile de la Beijing au anunţat 183 de cazuri, asociate cu uriaşa piaţă agroalimentară Xinfadi din sud-vestul capitalei chineze.

"Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului genomial şi epidemiologic, virusul provine din Europa, dar diferă de cel care se răspândeşte în această perioadă în Europa", a declarat Zhang Yong, de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC). "Este mai vechi decât virusul care se extinde acum” pe Bătrânul continent, a adăugat el.

În opinia profesorului, există mai multe explicații pentru modul în care această tulpină virală a pătruns în China. "Ar fi putut fi ascuns în produse alimentare importate şi congelate sau a pândit în anumite medii întunecate şi umede, precum piaţa Xinfadi, într-un spaţiu care nu a fost dezinfectat sau sterilizat", a declarat Zhang Yong într-un articol publicat pe site-ul Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinei.

Citește și Covid-19. Studiu. Asimptomaticii pot suferi leziuni ale organelor

Wu Zunyou, epidemiologul-şef al CDC, a declarat pentru presa centrală chineză în această săptămână că tulpina virală din Beijing este similară celei din Europa, deşi nu a fost neapărat transmisă în mod direct din ţările europene. Profesorul Wu nu a dorit să detalize aceste comentarii, făcute înainte de publicarea informaţiilor despre secvenţierea genomului tulpinei virale din Beijing. S-a multumit doar să sublinieze că tulpinile de coronavirus găsite în Statele Unite şi Rusia provin în cea mai mare parte din Europa.

Primul focar major de infectare cu noul coronavirus a fost identificat în piaţa de peşte şi fructe de mare Huanan din oraşul chinez Wuhan în luna decembrie. De atunci, virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit pe plan global, infectând aproape 8,5 milioane de persoane şi cauzând aproximativ 450.000 de decese. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel