Misterioasa armă hipersonică a Chinei poate sta pe orbită. Provocare majoră pentru apărarea SUA
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Un ofițer superior al Forțelor Spațiale ale SUA a subliniat că noul sistem de arme hipersonice al Chinei este într-adevăr de natură orbitală și ar putea fi capabil să rămână în spațiu pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta este cea mai recentă informație oficială despre acest nou sistem care, se pare, folosește un fel de planor hipersonic, care ar putea fi capabil să își lanseze propriile proiectile pentru a executa efectiv o lovitură.

Generalul-locotenent al Forțelor Spațiale Chance Saltzman, adjunctul șefului operațiunilor spațiale, cibernetice și nucleare, a răspuns la întrebările despre această nouă armă strategică chineză în timpul unui eveniment online găzduit de Institutul Mitchell al Asociației Forțelor Aeriene, săptămâna trecută. 

"Cred că sunt importante cuvintele pe care le folosim, pentru a înțelege exact despre ce vorbim aici", a explicat Saltzman. "Aud lucruri precum rachetă hipersonică și aud uneori suborbitală".

Viteza hipersonică este definită de obicei ca fiind orice lucru care depășește Mach 5. Suborbital se referă la obiectele care, din punct de vedere tehnic, pot ajunge în spațiu, cum ar fi rachetele balistice intercontinentale (ICBM) mai tradiționale, dar care nu intră pe niciun fel de orbită în jurul planetei.

"Acesta este un sistem categoric diferit, deoarece o orbită fracționată este diferită de cea suborbitală", a continuat Saltzman. "O orbită fracționată înseamnă că poate rămâne pe orbită atât timp cât stabilește utilizatorul și apoi o de-orbitează ca parte a traiectoriei de zbor".

Din punct de vedere istoric, o orbită fracționată a fost definită ca fiind cea în care vehiculul în cauză ajunge pe orbită, dar este adus înapoi pe Pământ înainte de a înconjura complet planeta. Cu toate acestea, definiția de lucru comună a așa-numitelor sisteme de bombardament orbital fracționat (FOBS), dintre care sistemul Chinei pare a fi un exemplu deosebit de nou, a fost adesea extinsă pentru a include concepte care efectuează una sau mai multe rotații. Saltzman sugerează în mod clar aici că sistemul chinezesc este conceput pentru a petrece o perioadă mai îndelungată în spațiu.

Această descriere este, în linii mari, în concordanță cu comentariile generalului John Hyten, generalul John Hyten al Forțelor Aeriene, acum pensionat, a cărui ultimă funcție a fost cea de vicepreședinte al șefilor de stat major, la începutul acestei luni. "A făcut înconjurul lumii, a lansat un vehicul de planare hipersonic care a alunecat până în China, care a avut un impact asupra unei ținte din China", spusese el în timpul unui interviu acordat CBS News.

Citește și:

China și Rusia. Un scenariu care se anunță catastrofal pentru TOȚI

Invazia Ucrainei depinde de... noroi. Cât de fezabilă este o astfel de manevră din partea lui Putin

Armata SUA se pregătește pentru o "super-autostradă spațială"

Apoi, la 21 noiembrie, ziarul Financial Times, care a dat știrea inițială despre acest sistem orbital în octombrie, a publicat un nou articol în care se spunea că, în timpul unuia dintre cele două teste efectuate la începutul acestui an, planorul și-a lansat propriul proiectil. Rămâne neclar ce obiect a fost și de ce a fost eliberat.

Ideea de bază a unui FOBS datează din anii 1960 și din Uniunea Sovietică, deși alte țări, inclusiv Statele Unite și China, au explorat concepte similare în deceniile care au urmat. Sistemul despre care se știe că sovieticii au dezvoltat și desfășurat într-o măsură limitată în timpul Războiului Rece implica o rachetă de tip ICBM care ar fi pus pe orbită un vehicul de reintrare mai tradițional care conținea un focos nuclear. Acest focos ar putea fi apoi de-orbitat în mod controlat pentru a lovi o țintă.

Acest tip de FOBS oferă o serie de avantaje față de o IBCM mai tipică, cum ar fi un profil de zbor coborât și capacitatea de a pune în pericol orice țintă aflată pe o zonă geografică de-a lungul orbitei, ceea ce reprezintă o provocare pentru rețelele de avertizare timpurie ale adversarului și pentru capacitatea acestuia de a anticipa unde și când ar putea avea loc un atac. Mai mult decât atât, profilul orbital înseamnă că o astfel de armă ar putea ataca din direcția opusă celei din care ar putea fi îndreptată cea mai mare parte a infrastructurii de avertizare timpurie existente. 

Din tot ceea ce știm până acum despre sistemul Chinei, acesta folosește un fel de planor hipersonic capabil să zboare în atmosferă la mare viteză, în mare parte la nivel, și care are un anumit grad de manevrabilitate și mai puțin un vehicul tipic de reintrare. Acest lucru, cel puțin în principiu, ar îmbina avantajele de apărare ale unui FOBS cu cele ale unui vehicul hipersonic de propulsie-plutire.

Potrivit raportului Financial Times vehiculul din acest nou sistem chinez ar putea fi capabil să lanseze el însuși proiectile, o capacitate complexă din punct de vedere tehnic pentru orice se deplasează cu o viteză hipersonică și ceea ce nu ar face decât să prezinte mai multe provocări pentru apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel