MISTERUL omicron. Experții dau din colț în colț și emit teorii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cele mai dese BOLI profesionale. Dacă ai aceste meserii, FII ATENT: Îmi pot încheia cariera! Clar ar fi bună o ASIGURARE
Cele mai dese BOLI profesionale. Dacă ai aceste meserii, FII ATENT: Îmi pot încheia cariera! Clar ar fi bună o ASIGURARE
Discuții aprinse între oamenii de știință. Subiectul - originea noii variante a coronavirusului, faimosul deja omicron, care a pus pe jar o lume întreagă, determinând numeroase țări să revină la măsuri drastice de restricții. O temă care a condus la apariția a numeroase teorii, fiecare cu argumentele ei. Care este cea corectă sau corectă rămâne un mister de descifrat. 

Oamenii de știință își susțin ipotezele lansate în legătură cu originea variantei omicron a coronavirusului. Unii susțin că s-ar fi putut fi format ca urmare a mutațiilor din organismul unul bolnav cronic, alții - că originea sa a fost influențată de un medicament antiviral experimental. Financial Times le-a trecut pe toate în revistă. 

Potrivit publicației, trăsăturile genetice ale omicronului seamănă mai degrabă cu formele virusului care au circulat anul trecut decât cu tulpinile recent identificate, precum beta și delta. „Se pare că a stat ascuns timp de un an”, a apreciat Sarah Otto, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Columbia Britanică.

După cum scrie FT, cea mai populară dintre teoriile care circulă în mediul științific este aceea că omicronul reprezintă rezultatul unui șir de mutații suferite de virusul SARS-CoV-2 pe parcursul mai multor luni în organismul unei persoane cu un sistem imunitar slăbit și afectat de o infecție cronică. „Având în vedere că Africa de Sud se confruntă cu primul val de infecții cu omicron, este probabil ca această variantă să își aibă rădăcinile undeva în această regiune”, a estimat Richard Lessells, specialist în boli infecțioase la University of KwaZulu, din Durban, în Africa de Sud.

La sfârșitul anului trecut, o echită de cercetători din care a făcut parte și Lessells, a găsit un pacient cu HIV care refuza să fie tratat pentru această boală și care, la un moment dat, a făcut COVID-19. În urma analizelor efectuate, experții au descoperit că agentul patogen s-a aflat în corpul respectivei persoane mai mult de șase luni, ceea ce a dus la o serie de mutații care au afectat proteina Spike a coronavirusului SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. Un studiu realizat de oameni de știință britanici a dezvăluit un proces similar la un pacient cu cancer de sânge, a precizat FT.

Citește și Omicron. Cel mai recent studiu arată cât de eficiente sunt vaccinurile

Citește și Doi banali compuși, inhibă infecția cu SARS-CoV-2

Potrivit lui Lessells, răspunsul imun la COVID la un pacient HIV netratat este „prea slab pentru a scăpa de virus, dar suficient de puternic pentru a permite evoluția acestuia”. Omul de știință a observat că acest proces a facilitat modificarea coronavirusului fără a fi transmis la alte persoane, deoarece mulți dintre acești pacienți nu au simptome și, prin urmare, nu sunt testați. „Această cale evolutivă este destul de rară, dar este foarte posibil să fie motivul real al apariției omicronului”, a spus el.

O altă teorie privind originea omicronului în sudul Africii a fost prezentată de virologul William Hazeltin, care a sugerat că mutațiile ar fi putut fi cauzate de medicamentul împotriva COVID dezvoltat de compania Merck. El a menționat că Africa de Sud se numără printre regiunile selectate pentru studiile clinice cu molnupiravir, care au debutat în octombrie 2020. Potrivit FT, medicamentul perturbă capacitatea virusului de a se replica, provocând o serie de erori care împiedică răspândirea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...


pixel