Autoritățile din Dubai sunt puse în încurcătură după ce Majid Al Futtaim, care era patriarhul unui imperiu al cumpărăturilor și divertismentului din Dubai cât și o ancoră importantă în economia locală, a decedat și a lăsat în urmă o problemă care este greu de rezolvat.
Companiile deținute de familie au fost esențiale pentru dezvoltarea emiratului, iar un plan de succesiune dezordonat riscă să distragă atenția și să provoace perturbări chiar în momentul în care regiunea încearcă să își extindă economia pentru a nu mai depinde de petrol.
Experții sunt de părere că cu atât de multe alte conglomerate importante deținute de familii în Dubai, mizele sunt prea mari pentru a lăsa astfel de dispute de succesiune să bubuie.
Majid Al Futtaim
Moștenirea lui Al Futtaim a rămas nerezolvată când octogenarul a murit în decembrie. În timp ce vila sa care este încă în construcție a fost destinată ca reședință pentru el și cea de-a treia soție a sa, piesa centrală a proprietății este Majid Al Futtaim Holding (MAF).
Compania controlează active în valoare de 16,5 miliarde de dolari, inclusiv o renumită sală de schi în interior, opulentul Mall of the Emirates și franciza hipermarketului Carrefour din Orientul Mijlociu. Are activități în 17 țări, extinzându-se și în Africa. Investitorii dețin, de asemenea, aproximativ 3,7 miliarde de dolari în datorii corporative.
MAF se află acum în tranziție către mai mulți proprietari, iar acest proces ar putea pune bazele unor schimbări radicale, spun surse din interior.
Printre opțiuni se numără vânzarea unor părți ale grupului, o investiție din partea unui fond suveran de investiții și o listare publică, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.
Procesul va dura ceva timp, deoarece familia și compania încearcă să evite perturbările, iar emiratul caută să își păstreze reputația de refugiu sigur pe fondul tulburărilor geopolitice alimentate de războiul din Ucraina.
Pentru a supraveghea orice potențiale dispute, liderul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a numit un comitet judiciar special, un eveniment relativ rar, rezervat cazurilor excepționale. Organismul este condus de Essa Kazim, președintele grupului care administrează bursa de valori din Dubai.
Ski Dubai, celebrul Mall unde se poate schia
Zece persoane, inclusiv trei soții, un fiu și șase fiice, au pretenții asupra averii, a cărei valoare a fost estimată la 6,1 miliarde de dolari la momentul morții lui Al Futtaim, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Perspectiva unei listări a MAF se potrivește cu interesul Dubaiului de a încuraja grupurile deținute de familii să consolideze piața bursieră locală.
Participațiile la MAF au fost stabilite și înregistrate, iar o adunare a acționarilor este în curs de organizare pentru nouă membri ai familiei, după ce soția lui Al Futtaim din Abu Dhabi și-a transferat participația către fiicele sale. Niciunul dintre moștenitori, în afară de Tariq Al Futtaim, singurul fiu supraviețuitor și membru al consiliului de administrație din 2011, nu a jucat un rol în cadrul grupului.
"Compania va continua să funcționeze așa cum a funcționat până acum", a declarat avocatul lui Tariq Al Futtaim și al familiei sale, adăugând că obiectivul acestuia este de a rămâne membru al consiliului de administrație.
Se lucrează mult la catalogarea, evaluarea și distribuirea bunurilor personale ale lui Al Futtaim, cum ar fi avioanele și bărcile aflate în diverse locații. În total, discuțiile privind moștenirea vor dura probabil cel puțin un an.
MAF, care a fost condusă de ani de zile de manageri profesioniști, a declarat că are "un plan clar și cuprinzător pentru menținerea operațiunilor normale" și continuarea strategiei sale de extindere. Acesta a adăugat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o viitoare listare sau vânzare de participații.
Legăturile de căsătorie cu alte familii proeminente din Emiratele Arabe Unite complică problemele legate de viitoarea direcție a MAF. Moștenitorii s-au coagulat în patru grupuri. Unul are sediul în Dubai, în jurul lui Tariq și al familiei sale, iar altul în Abu Dhabi. Două persoane, inclusiv cea de-a treia soție a lui Al Futtaim, au proprii avocați. Reprezentanții celorlalte trei grupuri au refuzat să comenteze.
Ca puține companii, MAF reprezintă creșterea remarcabilă a Dubaiului, dar și fragilitatea sa. Conducătorii se bazau pe familiile de comercianți, cărora li s-a acordat controlul asupra anumitor sectoare în schimbul sprijinului. Dar, pe măsură ce economia se deschide, sistemul este pus la încercare. Pentru a face față potențialelor conflicte, emiratul a înființat un tribunal special pentru moșteniri.
Al Futtaim a fondat afacerea în anii 1990 cu fonduri provenite dintr-o dispută de succesiune cu vărul său. Compania sa a fost prima care a combinat cumpărăturile și divertismentul - o formulă care atrage mulțimi de turiști în lunile toride de vară și care este în curs de extindere la Cairo și Riad.
În conformitate cu legea islamică, Tariq ar ajunge să dețină cea mai mare participație individuală - ceilalți doi fii au murit în incidente separate legate de navigație. Distribuția exactă a participațiilor între grupurile de acționari nu a fost dezvăluită.
Emiratul este în curs de a face moderniza legile și sistemul astfel încât angajații, bancherii și oficialii locali să nu fie lăsați în voia sorții, potrivit lui Omar Alghanim, șeful unei rețele care reprezintă întreprinderile familiale.
"Există riscul sistemic care traversează întregul sistem și este ceva care devine într-adevăr o problemă din ce în ce mai mare", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...