Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În această lună, în Ungaria, premierul Viktor Orban a anunțat un program ambițios pentru creșterea natalității, cu stimulente financiare considerabile. Familiile cu cel puțin doi copii vor avea acces la împrumuturi cu dobândă subvenționată pentru achiziția de locuințe, alte subvenții vor fi destinate cumpărării de mașini, iar femeile cu cel puțin patru copii sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
În plus, femeile sub 40 de ani vor putea primi un credit subvenționat odată cu prima căsătorie. După nașterea celui de-al doilea copil, o treime din datorie va fi ștearsă, iar la a treia naștere, va fi șters întegul împrumut. Măsurile anunțate de Orban au fost posibile datorită excedentului bugetar obținut de statul ungar în 2018, astfel încât deficitul bugetar nu va depăși un nivel peste 3%, așa cum este cerut de Uniunea Europeană. Încă înainte ca Orban să anunțe acest plan, concediul de creștere a copilului în țara vecină avea o durată de trei ani, cu o indemnizație de 70% din veniturile obținute anterior.
Metode clasice sau inovatoare
Nu toate măsurile au avut însă succes. Trusoul pentru nou-născuți este o invenție a Finlandei, în anii 30, iar măsura a fost preluată de mai multe țări. Însă statul finlandez finanțează practic toate cheltuielile părinților cu noul născut, de la haine la alimente și jucării. Indemnizația de creștere a copilului este la nivelul de 70% din ultimul salariu, dar concediul este limitat la șase luni. În plus, sistemul de educație din Finlanda este socotit printre cele mai performante din lume. În pofida susținerii statului, natalitatea scade într-un ritm alarmant, femeile preferând să se concentreze asupra carierei sau măcar să dețină o locuință proprie înainte de face copii. În disperare de cauză, s-a ajuns ca liderii politici să facă apel simțul moral al femeilor. Astfel, liderul social-democraților a spus că femeile au o îndatorire patriotică să facă mai mulți copii.
Totuși trusoul pentru nou-născuți continuă să se răspândească. Din 2016, în maternitățile din Moldova se distribuie cutii cu obiecte de primă necesitate pentru bebeluși, o măsură similară fiind introdusă în Irlanda în 2018, după ce au constatat că rata natalității a ajuns la 1,8 pe familie, sub pragul de 2 necesar înlocuirii generațiilor.
Citește și: Scandalul alocaţiilor. Ţările în care copiii primesc peste 200 de euro/lună
În Danemarca, concediul de creștere a copilului este de numai 8 luni, însă indemnizația este egală cu salariul. O companie de turism a constatat că 10% dintre copiii danezi sunt concepuți în timpul unei vacanțe în străinătate așa că a promis cuplurilor care vor dovedi că au avut un sejur productiv, femeia rămânând însărcinată, că vor primi un cărucior pentru copil și scutece pentru o perioadă de trei ani. Nici statul nu a rămas cu mâinile în sân și a adoptat o serie de facilități fiscale pentru tinerele familii cu copii.
Mai sistematici au fost francezii, iar rezultatele sunt pozitive, Franța reușind să inverseze tendința de scădere a populației. Alocațiile sunt acordate în funcție de numărul de membri ai familiei, privilegiate fiind cele cu cel puțin trei copii. În plus, deducerile fiscale de care beneficiază sunt ample, principiul fiind ca o familie cu trei copii să aibă același standard de viață ca una fără copii.
Succes a avut și Australia care, în 2004, a introdus ”o plată de maternitate” pentru părinți, plătită în rate, care să asigure veniturile familiei pe durata concediului de maternitate. Un deceniu mai târziu, ajutorul a fost înlocuit cu o serie de deduceri fiscale, ambele metode asigurând un reviriment al natalității.
Prime și beneficii pentru mame
Și Rusia lui Putin se confruntă cu o criză demografică, deși concediul de maternitate este de trei ani, cu un an și jumătate de plată integrală a salariului, iar celălalt an și jumătate fără indemnizație. Astfel că în 2018, alocația pentru copil a fost mărită la echivalentul a 180 de dolari, pentru primul an și jumătate de viață al copilului. Tot în spațiul ex-sovietic, în Turkmenistan, a fost introdusă o primă pentru nașterea primului copil, de circa 250 de dolari. Femeile care fac mai mulți copii primesc o serie de facilități, în funcție și de numărul copiilor, precum transport public gratuit sau tratament dentar gratuit.
În Coreea de Sud, părinții care au un copil de până la 6 ani își pot lua un concediu de un an fiecare însă măsura nu a fost eficientă în a combate declinul natalității. Astfel că, în decembrie 2018, guvernul de la Seul a anunțat că va acorda alocațiile de stat și pentru copiii din familiile bogate, în cuantum de 240 de euro lunar. În plus, părinții copiilor sub opt ani au ziua de muncă mai scurtă cu o oră, iar concediile de după naștera au fost prelungite de la trei la 10 zile. Totodată, a fost demarat un program de creșe și grădinițe care să asigure locuri gratuite pentru 40% dintre copii.
În România, indemnizația lunară pentru creșterea copilului reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Totuși nu poate fi mai mică de 1250 de lei și nici mai mare de 8500 de lei. Concediul este de doi ani, dar se prelungește la trei ani în cazul copiilor cu handicap.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...