Modificare a legislaţiei privind indemnizația pentru creșterea copiilor. Sprijin suplimentar pentru aceste familii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O mamă își plimbă bebelușul în cărucior într-un parc / Foto: Freepik
O mamă își plimbă bebelușul în cărucior într-un parc / Foto: Freepik
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

"Venirea pe lume a copilului nascut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi are un impact major asupra autonomiei unei familii, fiind pe de o parte un eveniment fericit şi plin de bucurie, pe de altă parte comportă provocări semnificative atât din punct de vedere
financiar, emoţional cât şi organizatoric.

În România, potrivit bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în anul 2023 un numar 2.188 de familii sunt luate în evidenţă ca având în îngrijire gemeni sau tripleţi.

Dacă creşterea şi îngrijirea unui copil înseamnă regândirea întregii vieţi familiale şi necesitatea soluţionării de noi provocări, cu atât mai mult în cazul creşterii şi îngrijirii gemenilor, tripleţilor sau multipleţilor, greutăţile cresc exponenţial. (...) În prezent, potrivit legislaţiei în vigoare, nu este posibil ca ambii părinţi să îngrijească concomitent noii membri ai familiei. În consecinţă, în majoritatea cazurilor, mama este cea care rămâne acasă şi trebuie să se descurce de una singură cu nevoile zilnice legate de îngrijirea copiilor, responsabilitate ce reprezintă o provocare enormă nu doar fizică, ci şi psihică şi emoţională", se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

 

Modificările propuse

 

"Prezentul proiect de lege are ca scop acordarea de sprijin temporar familiilor cu gemeni, tripleţi, multipleţi până la împlinirea de către aceştia a vârstei de 6 luni fie prin angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, fie prin crearea posibilităţii ca celălalt părinte să beneficieze simultan de concediu pentru creşterea copilului. În cazul în care se optează pentru varianta ca ambii părinţi să îngrijească concomintent copiii, cele 6 luni includ cele 2 luni obligatorii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, astfel ca părinţii gemenilor, tripleţilor şi multipleţilor să fie împreună chiar de la momentul naşterii până la împlinirea de către nou-nascuţi a vârstei de 6 luni. Asigurarea continuităţii perioadei de 6 luni este deosebit de importantă, astfel încât cele 2 luni să fie efectuate integral, iar părintele care solicită concediul şi indemnizatia pentru creşterea copilului până la împlinirea de către copii a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, să aibă un sprijin real în acomodarea la noile realităţi ale vieţii de familie.

Calculata la salariul mediu net pe luna ianuarie comunicat de Institutul Naţional de Statistică de 4.859 lei, indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru celălalt părinte este în cuantum lunar de 4.130 lei, ceea ce conduce la un efort bugetar de 36.145.760 lei pentru cele 4 luni suplimentare acordare prin prezenta iniţiativă legislativă, indemnizaţie achitată prin Agenţia Naţională de Prestaţii şi lndemnizaţii Sociale din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În varianta în care se opteaza pentru angajarea unei persoane cu normă întreagă de 8 ore/zi, efortul bugetar pentru acelaşi număr de naşteri gemelare comunicat de ANPIS, raportat la salariul minim brut s-ar ridica la 43.322.400 lei pentru cele 6 luni în care aceasta ar fi de ajutor părintelui care are în îngrijire copii gemeni, tripleţi sau multipleti. Salariul va fi suportat din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Rolul primordial al acestora va fi să ajute mamele în toate activităţile ce implică îngrijirea nou-nascuţilor. Indiferent de varianta pentru care se optează, trebuie dovedită absolvirea unui curs de puericultură, trebuie prezentat un certificat de cazier judiciar, precum şi un document medical
din care să reiasă că nu suferă de boli psihice sau boli infecto-contagioase.

Această iniţiativă va permite mamelor să se adapteze mai uşor la noua lor situaţie în primele 6 luni, să dezvolte o rutină zilnică care să satisfacă nevoile copiilor, iar in acelaşi timp ele să nu se simtă izolate şi copleşite de responsabilităţi, contribuind la dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a copiilor, la stabilitatea emoţionala a întregii familii", prevede iniţiativa legislativă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel