Modificare a legislaţiei privind ţuica şi palinca produse în gospodărie

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Veşti bune pentru cei care produc băuturi alcoolice în gospodărie, pentru consumul propriu.

A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea art.342 alin.(1 indice 6) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

În prezent, potrivit prevederilor art.342 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiţia ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentraţia acestuia, să fie obţinut din fructele obţinute în gospodărie.

Măsura este una benefică pentru menţinerea şi protejarea producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe (branduri locale de ţuică, palinca etc), masa limită de 50 de litri anual prevăzută de legiuitor pentru o gospodărie (consumat de o persoana fizica, de către membrii familiei acesteia sau de catre musafiri) s-a demonstrat că este mult prea mică, fiind un plafon anual raportat la un număr mare de consumatori (familie şi oaspeţi). Mai mult decât atât, plafonul redus a descurajat multe gospodării să menţină plantaţii de fructe şi să producă, în condiţiile legii, alcool tradiţional din fructe, pentru consumul familiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

 

Modificările propuse

 

"În aceste condiţii, propunem majorarea plafonului prevăzut de art.342 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, de la 50 de litri anual în prezent, la 150 de litri anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Măsura nu are impact bugetar. Dimpotrivă, anticipăm efecte pozitive multiple ale modificării propuse, atât asupra majorării suprafeţelor de plantaţii de pomi fructiferi, cât şi asupra perpetuării producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgenţă. Procedura de urgenţă este necesară pentru a pune în aplicare prevederile prezentei legi de la data de 1 ianuarie 2025, cu respectarea prevederilor art.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal", explică iniţiatorii propunerii legislative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel