Modificare a legislaţiei privind ţuica şi palinca produse în gospodărie

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Veşti bune pentru cei care produc băuturi alcoolice în gospodărie, pentru consumul propriu.

A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea art.342 alin.(1 indice 6) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

În prezent, potrivit prevederilor art.342 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiţia ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentraţia acestuia, să fie obţinut din fructele obţinute în gospodărie.

Măsura este una benefică pentru menţinerea şi protejarea producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe (branduri locale de ţuică, palinca etc), masa limită de 50 de litri anual prevăzută de legiuitor pentru o gospodărie (consumat de o persoana fizica, de către membrii familiei acesteia sau de catre musafiri) s-a demonstrat că este mult prea mică, fiind un plafon anual raportat la un număr mare de consumatori (familie şi oaspeţi). Mai mult decât atât, plafonul redus a descurajat multe gospodării să menţină plantaţii de fructe şi să producă, în condiţiile legii, alcool tradiţional din fructe, pentru consumul familiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

 

Modificările propuse

 

"În aceste condiţii, propunem majorarea plafonului prevăzut de art.342 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, de la 50 de litri anual în prezent, la 150 de litri anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Măsura nu are impact bugetar. Dimpotrivă, anticipăm efecte pozitive multiple ale modificării propuse, atât asupra majorării suprafeţelor de plantaţii de pomi fructiferi, cât şi asupra perpetuării producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgenţă. Procedura de urgenţă este necesară pentru a pune în aplicare prevederile prezentei legi de la data de 1 ianuarie 2025, cu respectarea prevederilor art.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal", explică iniţiatorii propunerii legislative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu

pixel