Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
În prezent, potrivit prevederilor art.342 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiţia ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentraţia acestuia, să fie obţinut din fructele obţinute în gospodărie.
Măsura este una benefică pentru menţinerea şi protejarea producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe (branduri locale de ţuică, palinca etc), masa limită de 50 de litri anual prevăzută de legiuitor pentru o gospodărie (consumat de o persoana fizica, de către membrii familiei acesteia sau de catre musafiri) s-a demonstrat că este mult prea mică, fiind un plafon anual raportat la un număr mare de consumatori (familie şi oaspeţi). Mai mult decât atât, plafonul redus a descurajat multe gospodării să menţină plantaţii de fructe şi să producă, în condiţiile legii, alcool tradiţional din fructe, pentru consumul familiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Modificările propuse
"În aceste condiţii, propunem majorarea plafonului prevăzut de art.342 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, de la 50 de litri anual în prezent, la 150 de litri anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Măsura nu are impact bugetar. Dimpotrivă, anticipăm efecte pozitive multiple ale modificării propuse, atât asupra majorării suprafeţelor de plantaţii de pomi fructiferi, cât şi asupra perpetuării producerii unor sortimente tradiţionale de alcool din fructe.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgenţă. Procedura de urgenţă este necesară pentru a pune în aplicare prevederile prezentei legi de la data de 1 ianuarie 2025, cu respectarea prevederilor art.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal", explică iniţiatorii propunerii legislative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...