Modificarea Codului Fiscal. Câciu a explicat cum proteajează Guvernul veniturile românilor
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani
Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal va fi parcurs în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

"Avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă. Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal", a afirmat prim-ministrul.

Venituri de până la 4500 de lei

Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, se urmăreşte protejarea salariaţilor cu venituri de până la 4.500 de lei. În acest scop, se propun o serie de deduceri pentru salariaţii care au întreţinere alte persoane, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, care vor beneficia de o deducere de 15% din impozit.

"Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR, în Programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina. Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi veniturile de până la 4.500 de lei. Şi, în acest scop, avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au întreţinere alte persoane, inclusiv copiii, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit, pentru a creşte până la urmă şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală. Dar, şi pentru angajaţii care au copiii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar, pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei", a menţionat ministrul, la începutul şedinţei Guvernului.

Eliminarea unor facilități

El a explicat că, în contrapondere, sunt prevăzute o serie "ajustări" pe partea de companii, de "eliminări ale unor facilităţi", solicitate inclusiv de către Comisia Europeană.

"În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital şi pe partea de companii, care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia sau restructurarea unor facilităţi acordate în anumite zone, facilităţi care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană, dar chiar şi de către foarte mare parte a mediului de afaceri", a completat Adrian Câciu.

Citește și Iohannis: Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că statul român nu poate aloca toţi banii pentru a compensa scumpirea carburanţilor.

"Guvernul face atât cât este posibil în condiţiile date. Şi acum atât a fost posibil, să stabilizeze preţul şi să îl coboare cu 50 de bani. Însă nu vreau să intru prea mult în tehnicalităţi. Preţul benzinei şi al motorinei nu se stabileşte direct după preţul barilului de petrol. Există o piaţă a petrolului, există o piaţă a benzinei şi a motorinei. Or, benzina şi motorina s-au scumpit peste tot şi evident că există o legătură între preţul petrolului şi benzină şi motorină, dar nu este aşa o legătură directă, cum au sperat mulţi, că dacă se stabilizează preţul petrolului, automat scade preţul la pompă", a spus şeful statului, la o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că "bugetul statului nu poate să suporte toate scumpirile pentru toată lumea şi în toate timpurile, fiindcă bugetul este cel pe care îl are la dispoziţie Guvernul şi cred că lumea se aşteaptă să fie cheltuiţi cu chibzuinţă aceşti bani, care sunt banii noştri, ai statului".

"Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină şi să nu facem investiţii. Investiţiile sunt necesare, salariile sunt necesare, şcoala este necesară şi aşa mai departe", a afirmat Iohannis.

Întrebat de criza alimentară, şeful statului a adăugat că nu crede că România va avea probleme cu alimentele.

"Dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă preţurile en-gros la alimente, de exemplu în plan global, au crescut cu aproape 20% şi acest lucru se va reflecta într-o anumită formă şi la noi. Atunci când este cazul, Guvernul se va implica", a mai spus şeful statului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel