Modificarea Legii emitenților de instrumente financiare: Actul normativ, promulgat

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Acte. Foto: Pexels.com
Acte. Foto: Pexels.com
Actul normativ va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, care creează premisele unei piețe de capital mai puternice, a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, conform unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Protecție sporită pentru investitori

Potrivit ASF, modificările aduse Legii 24/2017 vor asigura o protecție mai mare pentru investitori și o mai mare transparență pe piața de capital. Printre modificările importante se numără reglementarea modului de executare a hotărârilor judecătorești privind anularea sau constatarea nulității unei majorări de capital și menținerea obligației de raportare financiară trimestrială, cu un termen extins. De asemenea, legea contribuie la simplificarea proceselor de atragere de capital, reducând semnificativ termenul pentru exercitarea dreptului de preferință la majorările de capital social.

Simplificarea procedurilor pentru atragerea de capital

Legea introduce prevederi ce reduc termenul minim pentru exercitarea dreptului de preferință în cazul majorărilor de capital social de la 30 de zile la 14 zile calendaristice (dar nu mai puțin de 10 zile lucrătoare). De asemenea, sunt stabilite termene clare pentru transmiterea și publicarea hotărârilor privind modificările caracteristicilor emisiunilor de valori mobiliare, iar procedurile de executare a hotărârilor judecătorești privind anularea sau constatarea nulității unei majorări de capital au fost reglementate.

Termene extinse pentru publicarea raporturilor financiare

Noua lege prevede și extinderea termenului pentru publicarea raportului financiar trimestrial de la 45 la 60 de zile. În plus, sunt introduse măsuri pentru asigurarea transparenței și comparabilității informațiilor financiare, cu reglementări specifice privind raportările semestriale și opțiunea publicării situațiilor financiare semestriale simplificate individuale.

Legea a fost adoptată în urma unui proces de consultare amplu, desfășurat de ASF cu entitățile din piață, și contribuie la îndeplinirea obligațiilor României de a transpune reglementările europene în domeniu. De asemenea, aceasta susține dezvoltarea pieței de capital din România și protejează investitorii, facilitând în același timp accesul companiilor la finanțare.

ASF a început deja procesul de elaborare a reglementărilor secundare necesare pentru implementarea modificărilor legii. Autoritatea se angajează să aplice aceste reglementări cât mai rapid, asigurându-se că piața de capital autohtonă va beneficia pe deplin de îmbunătățirile legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel