Noua bază de calcul: mai simplă, dar cu mai puține deduceri
În varianta modificată, articolul 43 redefinește „venitul impozabil” printr-o formulă mai sintetică, dar care limitează posibilitățile de deducere. În esență, venitul impozabil va fi calculat ca diferența între venitul brut realizat și cheltuielile deductibile prevăzute strict de lege, eliminându-se interpretările largi folosite până acum, mai ales de către PFA-uri și profesii liberale.
Pentru salariați, deducerile vor fi standardizate și plafonate. Deducerile suplimentare pentru copii, întreținători sau credite ipotecare ar putea fi unificate într-o formulă fixă, în funcție de venitul brut.
Impozit unic sau impozit progresiv?
Deși Guvernul nu propune explicit o impozitare progresivă în acest proiect, noua formulă de calcul creează premisele pentru o impozitare diferențiată. Surse guvernamentale vorbesc despre o viitoare etapă în care să se introducă cote de impozitare progresive (de ex. 10%, 15% și 20%), în funcție de nivelul veniturilor anuale.
Deocamdată, cota unică de 10% se menține, dar baza de calcul va fi mai mare, ceea ce înseamnă că mulți contribuabili vor plăti mai mult decât în prezent, chiar și cu aceeași cotă.
Impact major asupra PFA, chirii și drepturi de autor
Pentru persoanele fizice autorizate, noile reguli de calcul al venitului impozabil înseamnă o limitare severă a cheltuielilor deductibile. De exemplu, nu vor mai putea deduce integral costurile cu utilitățile, chiria locuinței în care desfășoară activitatea sau alte cheltuieli mixte.
În ceea ce privește veniturile din chirii, deductibilitatea forfetară (actual 40%) ar putea fi revizuită în jos sau înlocuită cu o deducere fixă. În plus, Guvernul analizează eliminarea scutirii de impozit pentru contractele înregistrate la ANAF, considerând că „nu și-au atins scopul de conformare voluntară”.
Justificarea Guvernului: „echitate și disciplină fiscală”
„Este un pas necesar pentru a închide găurile din sistem. Nu putem cere bani de la Bruxelles sau de pe piețele financiare dacă nu arătăm că știm să ne colectăm propriile venituri. Rescrierea modului de calcul al impozitului pe venit era inevitabilă”, a declarat Ilie Bolojan în fața deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...
OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...
Trump impune noi tarife vamale...
Sub presiunea lui Donald...
Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...
România rămâne sub lupa Uniunii...
Leul pierde teren în fața...
O decizie finală pentru toate...
Premierul Ilie Bolojan și-a...
O decizie finală pentru toate...
Ministerul Investițiilor și...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Comisia Europeană a lansat o...
Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...
Circa 2.300 de persoane şi-au...
Executivul condus de Ilie...
Ministerul Finanțelor anunță...
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...