Modificări majore aduse de Senat pentru starea de alertă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Senatul a făcut modificări la propunerea inițială a Guvernului
Senatul a făcut modificări la propunerea inițială a Guvernului
Trecerea la starea de alertă este un proces care se împiedică în procedurile greoaie prin care se poate legifera ceva în România. 

Propunerile de relaxare pentru perioada stării de alertă care au fost înaintate de executiv parlamentului a suferit deja modificări dramatice în Senat.

Cele mai importante modificări aduse de senatori

  • Starea de alertă va fi instituită prin hotărâre a Guvernului și va putea dura maximum 60 de zile - adică 30 de zile inițiale și cel mult o prelungire cu alte 30 de zile, prevedere care nici nu nu figura inițială. Dacă starea de alertă va face referire la toată țara, Parlamentul va trebui să aprobe măsura în maximum cinci zile.

  • Terasele barurilor și restaurantelor se vor putea deschide odată cu intrarea în starea de alertă. Acestea vor putea funcționa numai dacă respectă măsurile de protecție sanitară, dar fără să fie precizat care sunt acestea ori cine le va emite. Modificarea este la polul opus față de ce se voia inițial adică acestea să rămână închise, cu excepția celor unități care oferă servicii de tip livrare, drive-in ori room service.

  • Purtarea obligatorie a măștilor faciale va fi stabilită prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, se spune în forma adoptată de Senat. În forma propusă de Guvern, se propunea ca masca să fie obligatorie din start, de la intrarea în vigoare a proiectului de lege. Masca va putea fi obligatorie în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în transportul public și la locul de muncă.

  • Angajatorii NU vor putea modifica temporar locul și felul muncii, fără ca salariatul să fie de acord, în timpul stării de alertă. Măsura propusă de Guvern a fost eliminată de senatori din proiect. Deci, chiar și pentru munca la domiciliu și telemuncă va fi nevoie de acordul salariatului. În cazul detașărilor va fi nevoie de acordul salariaților, acest lucru nu se va face unilateral.

  • Șomajul tehnic pe banii statului se va menține și după terminarea stării de urgență, dar nu mai mult de ultima zi a anului 2020.

  • Liberele plătite pentru părinți se vor da în continuare, dar fără restricții inclusiv în timpul vacanței de vară a anului școlar curent.

  • Profesorii și elevii vor primi măști de la stat în timpul pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat și în timpul acestor examene, pentru finalizarea adecvată a anului școlar 2019-2020.

Citește: De ce starea de urgență ar putea fi prelungită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel