Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Proiectul de lege, ce urmează să fie acum publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, stabilește, printre altele, o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.
Potrivit documentului, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere vor putea fi contestate, de acum înainte, și la “judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”.
De ce nu a fost posibil acest lucru până acum? Deoarece citând un răspuns oferit, pe această temă, de Direcția Rutieră din cadrul IGPR, Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie.
În schimb, după cum sublinia Direcția Rutieră, “normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevazute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”.
În conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, “împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.
Astfel, legiuitorul a stabilit o competență exclusivă în sarcina judecătoriei în a cărei rază de competență a fost constatată fapta contravențională, mai este subliniat în răspunsul Direcției Rutiere din cadrul IGPR.
Așadar, chiar dacă OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor permite acum contestarea amenzilor contravenționale, în general, atât la judecătoria unde a fost constatată abaterea, cât și la judecătoria de domiciliu, regula nu se aplică și amenzilor rutiere.
Citește și Contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, valabil online
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...