Modul de calcul pentru impozitele pe clădiri și terenuri va fi modificat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Norme care sunt discutate acum în Guvern
Norme care sunt discutate acum în Guvern
Este vorba despre un proiect de ordonanță aflat în primă lectură la Guvern. 

Sistemul actual de impozitare a proprietăților imobiliare se va modifica, astfel încât modul de calcul al impozitului pe clădiri să se simplifice. Poate cea mai importantă modificare vizează eliminarea Codul fiscal a noțiunii de clădire cu destinație mixtă, impozitul pentru clădirile cu dublă destinație - rezidențială și nerezidențială - urmând să se stabilească în funcție de destinația majoritară.

În prezent, Codul fiscal stabilește că, pe lângă clădirile rezidențiale sau nerezidențiale, sunt impozitate și clădirile cu destinație mixtă, care nu reprezintă altceva decât niște clădiri folosite atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.

Modul de impozitare a clădirilor cu destinație mixtă diferă în funcție de proprietarul clădirii, persoană fizică sau juridică. În esență, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, impozitul se determină acum prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu cel calculat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.

Pentru a simplifica actualul sistem de impozitare a clădirilor, guvernanții vor, prin intermediul proiectului de OG de la Guvern, să elimine conceptul de clădire cu destinație mixtă, explică publicația Avocatnet.

Astfel, în cazul clădirilor care au în componență atât spații cu destinație rezidențială, cât și spații cu destinație nerezidențială, impozitul pe clădiri se va stabili, potrivit proiectului, în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50%) și se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare, asupra valorii întregii clădirii.

Destinația finală a clădirii 

În cazul acestor clădiri, contribuabilii vor avea obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare, cu excepția celor aflați deja în baza de date a unității administrativ-teritoriale.

Declararea la organul fiscal local se va face în cel mult 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale. Dacă nu este declarată suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidențiale (mai mare decât în cazul celor rezidențiale) asupra valorii întregii clădiri.

Apoi, apare un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Mai exact, “valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de acestea, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”, după cum scrie în viitoarea ordonanță.

Limitele minime de impozitare 

De asemenea, se propune modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare. Concret, la clădiri rezidențiale, cotele vor fi de 0,1% - 0,2%, iar la clădirile nerezidențiale, cotele vor fi de 1% - 1,3%, notează în continuare Avocatnet.

Acum, cotele pentru clădirile rezidențiale sunt cuprinse între 0,08%-0,2%, în timp ce pentru clădirile nerezidențiale, cotele cuprinse între 0,2%-1,3%, dar valoarea impozabilă a clădirii se stabilește diferit în funcție de cine deține clădirea: o persoană fizică sau una juridică. Mai multe detalii despre modul actual de calcul al impozitului pe clădiri pot fi găsite aici.

Nu în ultimul rând, vor apărea clarificări privind modalitatea de calcul a impozitului pe terenurile din intravilan, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, și a celor amplasate în extravilan. Practic, în aceste cazuri, se vor scădea de la impozitare suprafețele de teren acoperite de clădiri.

Suplimentar, autoritățile publice locale, la propunerea autorităţii executive, vor putea majora sau diminua nivelul impozitelor și taxelor locale cu până la 50%. De asemenea, pentru anul 2023, primul termen de plată a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren se va proroga de la 31 martie 2023 la 30 iunie 2023.

Citește și Ziua liberă pentru autorecenzare. Ce se întâmplă în cazul mai multor contracte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel