Moneda euro, pe cale să înregistreze cea mai proastă săptămână din ultimele luni

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Vineri, euro era pe cale să înregistreze cea mai mare scădere săptămânală față de dolar din ultimele două luni, pe fondul temerilor că un nou guvern va agrava situația fiscală a Franței, în contextul apropierii unei alegeri parlamentare anticipate, relatează Reuters.

Yenul a atins un minim al ultimelor șase săptămâni față de dolar, înainte de a reveni, după ce Banca Japoniei (BOJ) a surprins piețele cu o actualizare a politicii monetare, considerată prudențială.

Piețele franceze au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală a primei cerute de investitori pentru a deține datorii guvernamentale franceze din 2011, iar acțiunile băncilor au scăzut.

„De ambele părți ale spectrului politic francez, partidele care fac campanie sunt partide expansioniste fiscal,” a declarat Karl Schamotta, strateg principal de piață la Corpay în Toronto. „Piețele răspund în principal la stresul fiscal suplimentar.”

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat vineri că a doua cea mai mare economie din zona euro riscă o criză financiară dacă fie extrema dreaptă, fie cea stângă vor câștiga, din cauza planurilor lor de cheltuieli mari.

Partidul eurosceptic Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen este pe primul loc în sondajele de opinie, după decizia surpriză a președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate duminica trecută.

Euro EUR=EBS este pe cale să înregistreze o scădere săptămânală de 1,05% - cea mai mare din aprilie - și era ultima dată în scădere cu 0,47% la 1,0685 USD. A atins un minim de 1,06678 USD, cel mai scăzut nivel de la 1 mai.

Slăbiciunea euro a contribuit la creșterea dolarului. Indicele dolarului =USD - care urmărește moneda față de șase colegi - a crescut cu 0,21% la 157,36 și a atins 105,80, cel mai mare nivel de la 2 mai.

„Vedem fluxuri către SUA din ambele părți ale spectrului - atât din partea siguranței, cât și din partea căutării de randament - având în vedere că randamentele din SUA rămân mult peste cele disponibile în altă parte,” a spus Schamotta.

Banca Centrală Europeană și Banca Canadei au început să reducă ratele, în timp ce Rezerva Federală a SUA menține ratele stabile.

Banca centrală a SUA a adoptat un ton mai dur decât se aștepta la întâlnirea din această săptămână, când oficialii Fed au proiectat o singură reducere a ratei în acest an și au amânat începutul reducerilor de rate până cel mai devreme în decembrie.

Un sondaj de vineri a arătat că sentimentul consumatorilor din SUA s-a deteriorat în iunie, pe măsură ce gospodăriile sunt îngrijorate de inflație și venituri.

Yenul a scăzut după decizia BOJ de a menține ratele dobânzilor și de a relua cumpărarea de obligațiuni.

Într-o surpriză pentru piețe, BOJ a spus că va continua să cumpere obligațiuni guvernamentale în ritmul actual pentru moment și va prezenta detalii despre planul său de reducere treptată la întâlnirea de politică monetară din iulie.

Guvernatorul BOJ, Kazuo Ueda, a spus că banca centrală "acordă o atenție deosebită" impactului yenului slab asupra inflației și a adăugat că o creștere a ratei în iulie este o posibilitate, în funcție de datele economice.

Dolarul era ultima dată în creștere cu 0,21% la 157,36 yeni JPY=EBS, după ce a atins anterior 158,26, cel mai mare nivel de la 29 aprilie.

Declinul yenului până la un minim al ultimilor 34 de ani de 160,245 yeni per dolar la sfârșitul lunii aprilie a declanșat mai multe runde de intervenții oficiale japoneze, totalizând 9,79 trilioane yeni (62 miliarde USD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel