Monetăria Regală britanică extrage AUR din telefoanele uzate. Ce cantități ar putea fi produse
Autor: Ciprian Dumitrache | 21 oct 2021 / 07:29
Monetăria Regală a Marii Britanii - Royal Mint - va recupera aurul și alte metale prețioase care provin din reciclarea telefoanelor și laptopurilor vechi. 

Pentru extragerea și reciclarea aurului din echipamentele electronice uzate, Monetăria a semnat un acord cu startup-ul canadian Excir.

Startup-ul a dezvoltat o tehnologie care permite extragerea la temperatura camerei metalelor prețioase de pe plăcile de circuite ale dispozitivelor. Prin urmare, aurul va fi prelucrat în cadrul Monetăriei, și nu în topitorii,  utilizându-se temperaturi ridicate. Potrivit BBC, la bază este un proces chimic ce extrage în mod selectiv metalele prețioase de pe plăcile de circuite, în doar câteva secunde, Sean Millard, director de dezvoltare în cadrul Royal Mint, catalogând procesul drept unul „revoluționar”.

Acesta a spus că monetăria folosește în prezent procesul la scară mică, dar în timp se dorește dezvoltarea unei fabrici care „ar procesa sute de tone de deșeuri electronice pe an, generând sute de kilograme de metale prețioase”, scrie Reuters.

Se estimează că greutatea dispozitivelor aruncate în 2021 este de peste 57 de milioane de tone, potrivit datelor vehiculate la Forumul internațional privind gestionarea deșeurilor de dispozitive electrice și electronice (Forumul WEEE). Dacă nu se face nimic, până în 2030 cantitatea de deșeuri va ajunge la 74 de milioane de tone, o cantitate ce va fi de două ori mai mare decât în ​​ultimul deceniu, se spune într-un comunicat al Monetăriei Regale.

Directorul executiv al Royal Mint, Anne Jessopp, a declarat că tehnologia va contribui la "a avea un impact real asupra uneia dintre cele mai mari provocări de mediu din lume (...) cu un potențial imens pentru Monetăria Regală și economia circulară - contribuind la refolosirea resurselor prețioase ale planetei noastre și creând noi abilități în Marea Britanie".

Royal Mint a testat deja tehnologia și a extras aur cu puritate de 999,9, dar și paladiu, cupru și argint, care pot fi, de asemenea, extrase din dispozitivele uzate.

Citește și: Bitcoin stabilește un nou RECORD istoric! Ce anume l-a propulsat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

Crossuri externe