Moţiunea a picat! Burduja: ”Nu toată lumea înţelege diferenţa dintre waţi şi volţi”

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Plenul Senatului a dezbătut luni moţiunea simplă intitulată "Ministrul Energiei - un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri". În intervenția sa, Sebastian Burduja a declarat, printre altele, că ”este foarte uşor să-i minţiţi pe români”. Moţiunea a fost respinsă.

„Nu pot să nu mă refer la dimensiunea geopolitică, geostrategică. Sectorul energetic este vital, pentru că o țară care are energie, care este pe picioarele ei, este o țară puternică, de care alții depind. De aceea, toate aceste investiții sunt importante și mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au colaborat cu noi pentru proiectele nucleare, pentru finalizarea hidrocentralelor în lucru și pentru susținerea prosumatorilor, pentru că împreună am eliminat acea 'taxă pe soare'”, a declarat ministrul Burduja.

Acesta a precizat că proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă trebuia realizat cu tehnologie canadiană, având în vedere că aceasta este deja folosită la Unitățile 1 și 2. Mai mult, acest aspect a fost reglementat printr-o lege adoptată de Parlament.

„Unitățile 3 și 4 trebuiau să se facă cu tehnologia canadiană, că asta avem acolo. Și s-a adoptat și o lege în Parlamentul României, pe un acord interguvernamental. Pe baza legii s-a făcut acest contract. Dar, probabil că dacă era cu rușii nu avea nimeni nimic de comentat”, a explicat Burduja.

România și siguranța aprovizionării cu gaze

În contextul aprovizionării cu gaze naturale, ministrul Energiei a oferit asigurări că România și-a menținut un nivel ridicat de stocuri pe timpul iernii, contrar unor declarații alarmiste din spațiul public.

Vorbiți cu maximă iresponsabilitate de o criză a sectorului energetic. Spunea un fost candidat la președinția României că sunt depozitele goale, că oamenii vor rămâne fără gaz. Am încheiat sezonul rece cu aproape un miliard de metri cubi în depozite, un grad de umplere de peste 30%. Ministerul Energiei are obligația să asigure conformarea cu țintele europene de umplere și am făcut acest lucru de fiecare dată”, a afirmat Sebastian Burduja.

Proiecte strategice pentru independența energetică

Ministrul a vorbit și despre proiectele majore care vor contribui la consolidarea independenței energetice a României. Printre acestea, centrala pe gaz de la Mintia, cea mai mare din Europa, cu o capacitate de 1.750 MW.  „De când? De un an și jumătate. Un investitor privat a venit, toate echipamentele sunt livrate. Optimist, anul acesta vom avea 1.050 MW, iar anul viitor, cu siguranță, toți cei 1.750 MW vor fi puși în funcțiune”, a precizat Burduja.

În ceea ce privește reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Burduja a evidențiat faptul că, după 20 de ani de amânări, contractul a fost, în sfârșit, semnat, ceea ce va adăuga 1.400 MW la capacitatea energetică a țării. De asemenea, proiectul Neptun Deep reprezintă o oportunitate nu doar pentru România, ci și pentru Republica Moldova, Ungaria și alte state din regiune. „Dacă nu investim în aceste proiecte, vecinii noștri vor rămâne dependenți de cei care au obiceiul să închidă robinetul când ți-e lumea mai dragă”, a avertizat ministrul.

Lupta împotriva dezinformării

Sebastian Burduja a acuzat răspândirea dezinformărilor privind sectorul energetic și a făcut un apel la corectitudine în comunicarea publică.

Nu toată lumea se pricepe la sectorul energiei, este complicat. Nu toată lumea înțelege diferența dintre wați și volți, am constatat și astăzi la aceste dezbateri. Este foarte ușor să-i mințiți pe români. Vă rog să nu faceți acest lucru, pentru că în fiecare zi, aproape, Ministerul Energiei trebuie să combată o dezinformare: ba că golim barajele, ba că vindem lacurile țării, ceea ce este interzis de Constituție, ba că sunt golite depozitele de gaz și multe alte minciuni”, a punctat ministrul.

În concluzie, Burduja a reafirmat angajamentul Ministerului Energiei de a dezvolta sectorul energetic național prin investiții strategice și de a asigura securitatea energetică a României în contextul provocărilor geopolitice actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

OECD
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com

pixel