Mugur Isărescu: Vremea dobânzilor mici, negative, a fost depășită
Autor: Oana Pavelescu | 09 aug 2022, 13:00
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu a făcut mai multe remarci legate de evoluția ROBOR și, mai mult sau mai puțin voalat, a ”tras de urechi” băncile comerciale care au dus indicele la nivelul actual.

Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu, vorbind despre cei care trebuie să plătească rate care au crescut foarte mult din cauza evoluției ROBOR, a afirmat că: ”Suntem în empatie totală, nu este deloc plăcut. Nu este ușor să plătești sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an și ceva, este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca și dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Deci acestea vor fi, să spunem, dobânzile relativ normale, cu mențiunea că ROBOR a cam sărit calul. S-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară”.

Noi măsuri pentru cei cu dificutăți la amânarea ratelor

Șeful BNR a mai explicat că: ”Alte măsuri sunt în discuție și există pentru cei care au dificultăți și această amânare a creditelor, pentru cei care au o situație specială și cercul de negociere a diferendelor cu băncile care funcționează foarte bine și legea dării în plată. Sunt foarte multe posibilități de a negocia situațiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a explicat Isărescu după care a mai adăugat că: ”Mai trebuie să fac o mențiune și asta iarăși pentru toată lumea. Normele de creditare au fost întocmite de așa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Cu acest exemplu, cred, de 70.000 de dolari, 300.000 nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situație care va rămâne. Dorim să nu mai creștem ratele de dobândă și odată cu reducerea inflației, să înceapă să meargă ele în jos, ca acum!”.

Sfaturi pentru cei care vor să facă un credit

În ceea ce-i privește pe cei care vor să contracteze un credit în această perioadă, șeful BNR a spus că sfatul general este cel de a face acest lucru în moneda în care solicitanții sunt remunerați: ”Ăsta e un sfat general, altminteri fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile n-ar trebui să vină de la Banca Națională, pentru că e o relație comercială între bănci și clienți. Sfatul ăsta a fost dat la noi, pentru că apare un element neprevăzut. Greu de prevăzut și care poate să fie șocant, cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni. Astfel că cel mai bine este ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit. Acum este o perioadă care poate să fie înșelătoare. Mulți au spus că au ascultat Banca Națională și au luat credite în lei. Creditele în valută au crescut ca nivel al costurilor. Cursul a fost stabil și creditele au crescut foarte mult iar acum spun că au fost păcăliți de Banca Națională. Cam așa ceva am înțeles eu din presă, de aceea nu fac altceva decât să revin. Fiecare își face socoteala. Nu este vorba de o păcăleală. Riscul la credite în valută exista în continuare. Nu pot să fac prognoze de curs dar fluctuațiile de curs sunt absolut normale”.

Mesajul lui Isărescu despre evoluția dobânzilor

În legătură cu o statistică legată de cei care contractează credite pe IRCC, guvernatorul BNR a spus că nu există încă o astfel de informație ”dar știm că există această tendință de a se trece la IRCC. Legea permite acest lucru și oricine poate să facă acest lucru în negociere cu banca, bineînțeles. Dar IRCC va crește pentru că, nu vreau să devin ușor obsesiv, dar nu am încotro, perioada dobânzilor mici, negative, a fost depășită. Nu mai putem să spunem publicului, vedeți ca nu o să plătiți dobânzi”, a conchis Mugur Isărescu.

Citește și: Mugur Isărescu, despre creșterea ROBOR: Băncile au cam sărit calul

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe