Mugur Isărescu (BNR): Ce va fi România în 2040 este o întrebare care nu poate primi un răspuns pripit

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu / Foto: Arhivă
Mugur Isărescu / Foto: Arhivă
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că economia națională va fi cu adevărat europeană numai când va atinge performanțele economiei europene. 

"Prima învăţătură pe care o aduc în atenţia dumneavoastră este extrasă din realitatea ultimului deceniu şi jumătate şi constituie o premisă pentru aceste discuţii legate de modelul de economie. Este indubitabil că azi ar trebui să gândim pe două nivele construcţia şi funcţionarea unui model: primul nivel ţine de esenţa şi rostul a ceea ce este modelul de economie al Uniunii Europene, al doilea nivel vizează ceea este obligatoriu pentru orice economie, să echilibreze oferta internă cu cererea internă. Cum să se facă acest lucru constituie provocarea pentru astfel de dezbateri şi eu sunt convins că ne vom asuma fără prea mare întârziere provocarea. Economia noastră este cu adevărat europeană când va atinge performanţele economiei europene şi se va cupla firesc la dinamica ei. Aceasta este cu adevărat o ţintă irepresibilă. Aspectele practice pentru nivelul al doilea ţin de creativitatea noastră în cadrul economiei europene", a spus Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate. 

”Ce va fi România în 2040 este o întrebare cu mare greutate care nu poate primi un răspuns pripit", a subliniat guvernatorul BNR, estimând că  omenirea se află într-o etapă când se confruntă cu spectrul unei singularităţi în propria evoluţie, prevăzută de unii specialişti a se produce în jurul anului 2040.

Nu-mi place pălăvrăgeala

"Există cum se ştie şi varianta ceva mai toxică, a fixării în obsesia vinei pe care ar avea-o cineva de a fi ratat prezentul aşteptat. Nu cred că este ceva în neregulă cu gândirea critică, cea prin care evaluăm nerealizările pentru a stabili paşii de făcut pentru a corecta cursul evoluţiei. Adaug că nu acord deloc credit criticii personalizate. Nu-mi place - şi mă rog să nu-i placă nimănui - pălăvrăgeala, prea mult prezentă în dezbaterea publică. Iar inflaţionarea derâderii este descalificantă. Mai extind preferinţa mea formulată mai devreme pentru cei care fac viitorul să devină realitate şi pentru cei care înţeleg problemele prezentului şi se dedică rezolvării lor. Într-un fel profund uman ei fac să existe prezentul continuu, în care se revarsă cele bune din trecut şi se actualizează cele sperate din viitor", a adăugat guvernatorul BNR.

Ferește gândirea să bată câmpii

Pe de altă parte, el a atras atenția că ”dezbaterea largă în societate a temelor majore fără premise clare şi fără scopuri precise este toxică. Cum zicea un mare om politic român, Ion.I.C. Brătianu, astfel de acţiuni trebuie să aibă măsură. A te lămuri în privinţa configuraţiei unui model de economie presupune o metodă de reperare a ideilor, o consecvenţă cu intenţia iniţială, o procedură de stăpânire a gândului, de eliminare a părerilor spontane şi a expresiilor emoţionale. Înseamnă o metodică a discuţiilor”, a subliniat Isărescu, estimând că ”singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională, care dă puterea de judecată şi fereşte gândirea critică să bată câmpii, cum se zice în limbaj popular”. 

Citește și Cristian Popa (BNR): Este prea devreme să declarăm războiul câștigat

"Când vine vorba de lupta pe care o ducem împotriva inflaţiei, o voi spune direct: deşi am câştigat bătălii importante, iar alte victorii vor veni cu siguranţă anul acesta, nu pot spune că am câştigat întreg războiul împotriva inflaţiei: războiul va continua şi ar putea fi unul de durată. Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum 2 ani. Sunt schimbări structurale în economia globală care creează presiuni inflaţioniste", a spus Popa în cadrul conferinţei International Economic Conference of Sibiu. Citește mai departe AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel