Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
"Abordarea Băncii Naţionale a României referitoare la adoptarea euro este una echilibrată. Pe de o parte, suntem pe deplin conştienţi că este nevoie de un nivel ridicat al convergenţei reale, de cel puţin 70-75% din media zonei euro în termen de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare. Altfel, vom fi insuficient pregătiţi şi, în consecinţă, în cazul unor şocuri asimetrice nu vom fi capabili să sincronizăm sectorul nostru de afaceri cu cele din alte economii din zona euro. Pe de altă parte, un nivel ridicat nu înseamnă că noi suntem atât de ambiţioşi încât să ţintim nivelul de convergenţă de 90% din media Zonei Euro sau un nivel egal cu al Germaniei aşa cum este cazul cu unele abordări din Ungaria sau Polonia. Aşa că noi ne considerăm mai realişti, cu un PIB per capita care oricum considerăm că este la fel de important precum convergenţa nominală. Şi la fel de important, indiferent cât de sus sunt stabilite ţintele, este esenţial să menţinem cadenţa acestui proces", a spus Mugur Isărescu, la conferinţa "Convergence towards euro enlargement", organizată de Banca Naţională a României în colaborare cu European League For Economic Cooperation România (ELEC).
Cltește și Isărescu despre salarii: Excesul poate face mai mult rău decât bine
De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat faptul că adoptarea euro nu este un panaceu şi că ritmul procesului trebuie menţinut pe termen lung.
Maratonist mai degrabă decât sprinter
"La fel de important, indiferent la ce nivel îţi stabileşti ţintele, este esenţial să păstrezi ritmul acestui proces. Odata ce s-au făcut paşi înainte nu trebuie să ne oprim sau să dăm înapoi şi asta este cu atât mai important în cazul României deoarece noi am mers înainte şi din când în când facem paşi laterali sau chiar înapoi. Pentru a avea succes în adoptarea euro trebuie să fii un maratonist mai degrabă decât un sprinter. As vrea să spun, fiind o ţară de sorginte latină, ca proverbul latin "festina lente" se potriveşte perfect abordării noastre. Să ne grăbim într-o maniera lentă pe calea convergenţei înseamnă să obţinem un ritm sustenabil pe termen mediu şi lung. În plus, ar trebui să fim conştienţi că procesul de convergenţă este unul continuu care se va derula şi după aderarea la zona euro. Este o lecţie pe care trebuie să o învăţăm din experienţele eşuate ale altor state care au considerat ca aderarea la zona euro este capătul liniei. Noi nu credem ca aderarea este un panaceu care rezolvă toate problemele şi că trebuie sa intrăm în zona euro pregătiţi nu nepregătiţi", a spus Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...