Musk a început să suspende conturile jurnaliștilor care îl critică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Elon Musk sosind cu o chiuvetă grea din faianță la sediul Twitter
Elon Musk sosind cu o chiuvetă grea din faianță la sediul Twitter
Elon Musk a suspendat fără nicio explicație conturile mai multor jurnaliști celebri și care sunt critici la adresa lui dar și contul unui serviciu rival nou-înființat, Mastodon.

Joi seara, reporteri de la publicații precum Washington Post, New York Times, Mashable și CNN au fost listați ca fiind blocați, iar tweet-urile lor nu mai erau vizibile. Musk a declarat că profilurile suspendate, printre care se numără și comentatorul sportiv și politic Keith Olbermann, erau ale unor persoane care au postat locația sa în timp real, descriind informațiile ca fiind "practic coordonatele unui asasinat".

"Nu mi s-a dat niciun avertisment. Nu am niciun e-mail sau comunicare din partea companiei cu privire la motivul suspendării", a scris pe Twitter reporterul Ryan Mac de la New York Times, de pe un nou cont. El a postat o captură de ecran din aplicație în care spune că a fost suspendat permanent. "Fac reportaje despre Twitter, Elon Musk și companiile sale. Și voi continua să fac acest lucru".

Musk a continuat cu un sondaj printre urmăritorii săi cu privire la momentul în care ar trebui să elimine suspendările. Perioada standard de interdicție pentru dezvăluirea de informații despre locația personală - cunoscută și sub numele de doxxing - pe serviciu este de 7 zile, a spus el.

Drew Harwell de la Washington Post, alături de alți reporteri interziși, a putut participa la o sesiune audio Twitter Spaces în timp ce era suspendat, expunând o lacună în aplicarea legii de către Twitter.

Twitter a tăiat anterior feed-ul rețelei sociale concurente Mastodon, care postase pe pagina sa de Twitter un link către un cont de pe propriul serviciu care utilizează date de zbor disponibile public pentru a urmări avionul privat al lui Musk. Miercuri, Twitter suspendase mai multe profiluri care urmăreau locația avioanelor private, inclusiv pe cel al lui Musk.

Musk, care s-a autointitulat un absolutist al libertății de exprimare și care a preluat Twitter cu scopul declarat de a elimina cenzura, a scris pe Twitter că "regulile de doxxing se aplică atât "jurnaliștilor", cât și tuturor celorlalți".

"Aceasta este un gen de management ocult", a declarat Paul Barrett, director adjunct al NYU Stern Center for Business and Human Rights, într-un e-mail. "Singurul lucru pentru care îi putem mulțumi cu toții lui Musk este că demonstrează, zi de zi, cât de periculos (și autodistructiv) este ca atât de multă putere corporatistă să fie concentrată în mâinile câtorva moguli din Silicon Valley."

CNN, al cărui reporter a fost implicat în valul de suspendări, a răspuns spunând că "suspendarea fără nicio explicație și nejustificată a mai multor reporteri, inclusiv a lui Donie O'Sullivan de la CNN, este îngrijorătoare, dar nu surprinzătoare. Instabilitatea și volatilitatea din ce în ce mai mare a Twitter ar trebui să fie o preocupare extremă pentru toți cei care folosesc platforma. Am cerut o explicație de la Twitter și vom reevalua relația noastră în funcție de acest răspuns".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel