Nagorno-Karabah. Acuzații grave. Azerii folosesc muniție incendiară cu fosfor alb
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ
Imagine cu caracter ilustrativ
Forțele azere au folosit arme chimice cu fosfor alb pe frontul Nagorno-Karabakh, o armă incendiară care poate provoca arsuri grave, a declarat pentru Le Point un medic francez care operează soldați armeni răniți.

Patrick Knipper, chirurg ortoped al Asistenței Publice-Hôpitaux de Paris (APHP) și specialist în arsuri severe, se află la Erevan ca parte a unei misiuni franceze de asistență pentru a ajuta medicii locali în tratamentul răniților care sosesc de pe front.

Medicul a explicat că răniții au o mulțime de arsuri care indică utilizarea fosforului. Leziunile continuă să progreseze și devin foarte profunde. Toți cei răniți astfel suferă de hipocalcemie, o altă indicație a arsuriulor cu fosfor, a precizat medicul francez pentru Le Point.

Cele două părți se acuză reciproc de câteva zile că au folosit muniție cu fosfor în conflict. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Armenia, Chouchan Stepanian, a denunțat pe 31 octombrie utilizarea fosforului alb de către Azerbaidjan. Ministerul a lansat un videoclip în care arăta praf alb care cădea în flăcări pe o zonă împădurită. 

Iranul se implică în chestiunea Nagorno-Karabah

Hikmet Hajiyev, un înalt oficial azer, a denunțat pe Twitter utilizarea fosforului de către Erevan, lângă Shusha, ”pentru a împiedica utilizarea dronelor de către armata azeră”.

Mărturia medicului francez este prima confirmare independentă a utilizării acestui tip de muniții deosebit de periculoase - dar care nu sunt catalogate de dreptul internațional ca arme chimice. În consecință, astfel de muniții incendiare pot fi deținute în arsenale militare, dar în niciun caz nu pot fi utilizate împotriva civililor.

Fosforul a fost folosit în mai multe conflicte recente, în special în Siria de către regimul lui Bashar al-Assad, dar și de armata rusă în timpul celor două războaie cecene, precum și de forțele americane în Vietnam. Forțele turcești au fost acuzate că l-au folosit împotriva luptătorilor kurzi din nordul Irakului, un lucru negat de Ankara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel