NASA vrea să ajungă pe Venus. Când va pleca spre 'planeta soră'

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.
Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.
NASA a anunțat că are în plan lansarea a două noi misiuni științifice pe Venus, în perioada 2028-2030. Aceasta va constitui prima misiune de acest tip, desfășurată în ultimele decenii de către Agenția Spațială Americană.

Scopul resuscitării misiunilor pe Venus este studierea atmosferei dar și a formațiunilor geologice a planetei Venus, care este și cea mai aproape de Pământ dintre toate planetele sistemului solar.

Agenția spațială americană a declarat că va acorda aproximativ 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea fiecărei dintre cele două misiuni, denumite DAVINCI + (prescurtarea pentru Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging), respectiv VERITAS (acronimul pentru Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy).

DAVINCI + va măsura compoziția atmosferei dense de pe Venus și își propune să crească nivelul de înțelegere privind modul în care planeta a evoluat. Misiunea VERITAS va cartografia suprafața planetei pentru a ajuta la determinarea istoriei sale din punct de vedere geologic și pentru a afla motivul pentru care s-a dezvoltat atât de diferit față de planeta noastră, a spus NASA, relatează Reuters.

Citește și: Rusia, avertisment: Urmărim cu atenție Marea Neagră

DAVINCI + este, de asemenea, de așteptat să livreze primele imagini de înaltă rezoluție ale caracteristicilor geologice unice de pe Venus, care pot fi comparabile cu continentele Pământului și ar putea revela că Venus are totuși plăci tectonice, asemănătoare cu cele existente pe planeta noastră, se mai spune în anunțul NASA.

Venus este o planetă telurică și este uneori numită „planeta soră” a Pământului, datorită dimensiunii lor similare, a masei, a apropierii de Soare și a compoziției chimice. În alte aspecte diferă radical de Terra. Are cea mai densă atmosferă dintre cele patru planete telurice, constând din mai mult de 96 % dioxid de carbon. Presiunea atmosferică la suprafața planetei este de 92 de ori mai mare decât pe Pământ.

Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel