NASA vrea să ajungă pe Venus. Când va pleca spre 'planeta soră'
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.
Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.
NASA a anunțat că are în plan lansarea a două noi misiuni științifice pe Venus, în perioada 2028-2030. Aceasta va constitui prima misiune de acest tip, desfășurată în ultimele decenii de către Agenția Spațială Americană.

Scopul resuscitării misiunilor pe Venus este studierea atmosferei dar și a formațiunilor geologice a planetei Venus, care este și cea mai aproape de Pământ dintre toate planetele sistemului solar.

Agenția spațială americană a declarat că va acorda aproximativ 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea fiecărei dintre cele două misiuni, denumite DAVINCI + (prescurtarea pentru Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging), respectiv VERITAS (acronimul pentru Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy).

DAVINCI + va măsura compoziția atmosferei dense de pe Venus și își propune să crească nivelul de înțelegere privind modul în care planeta a evoluat. Misiunea VERITAS va cartografia suprafața planetei pentru a ajuta la determinarea istoriei sale din punct de vedere geologic și pentru a afla motivul pentru care s-a dezvoltat atât de diferit față de planeta noastră, a spus NASA, relatează Reuters.

Citește și: Rusia, avertisment: Urmărim cu atenție Marea Neagră

DAVINCI + este, de asemenea, de așteptat să livreze primele imagini de înaltă rezoluție ale caracteristicilor geologice unice de pe Venus, care pot fi comparabile cu continentele Pământului și ar putea revela că Venus are totuși plăci tectonice, asemănătoare cu cele existente pe planeta noastră, se mai spune în anunțul NASA.

Venus este o planetă telurică și este uneori numită „planeta soră” a Pământului, datorită dimensiunii lor similare, a masei, a apropierii de Soare și a compoziției chimice. În alte aspecte diferă radical de Terra. Are cea mai densă atmosferă dintre cele patru planete telurice, constând din mai mult de 96 % dioxid de carbon. Presiunea atmosferică la suprafața planetei este de 92 de ori mai mare decât pe Pământ.

Venus este și cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 °C și este acoperită cu un strat opac de nori de acid sulfuric.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel