Neagu (BNR): România are un mod paradoxal de finanţare a economiei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Florian Neagu, director adjunct Directia Stabilitate Financiara a BNR
Florian Neagu, director adjunct Directia Stabilitate Financiara a BNR
Modul de finanţare a economiei autohtone se caracterizează prin nişte comportamente la prima vedere paradoxale, România având cel mai scăzut grad de intermediere financiară, dar şi cel mai înalt ritm de creştere a creditării, a declarat, marţi, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR).

"Modul de finanţare a economiei autohtone se caracterizează prin nişte comportamente la prima vedere paradoxale. Pe de o parte avem cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, respectiv ponderea creditului bancar în Produsul Intern Brut este de departe la cel mai redus nivel şi aşa este în ultimele două decenii, nu este ceva care a apărut în ultima perioadă. Iar a doua evoluţie este că atunci când ne uităm pe dinamica finanţării acordate firmelor în ultimii doi - trei ani, tot aşa, în comparaţii europene, avem de departe cel mai înalt ritm de creştere a creditului dat firmelor", a precizat Florian Neagu, la conferinţa "Banii României producătoare - finanţarea economiei private", eveniment organizat de cursdeguvernare.ro.

Există și o parte pozitivă

Potrivit sursei citate, capitalurile proprii reprezintă principalul element al pasivului firmelor din România, fiind un element esenţial atunci când judeci gradul de bancarizare. El susţine că partea pozitivă din ultimii 5 ani o reprezintă majorarea capitalizării economiei, iar ponderea capitalurilor proprii în total pasive a crescut de la 30% în 2016 la 37% în 2021. Cu toate acestea, deficitul de capitalizare în economia României rămâne la un nivel cronic, existând peste 200.000 de firme care nu reuşesc să îndeplinească nivelul minim de capitalizare cerut de lege, de 200 de lei. Suma pe care antreprenorii ar trebui să o aducă pentru a-şi capitaliza propriile companii este semnificativă, aproape 136 de miliarde de lei, o sumă echivalentă cu fondurile pe care le-am putea atrage pe canalul PNRR.

Directorul adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR a făcut referire şi la datoriile comerciale, menţionând că rata restanţelor la aceste tipuri de datorii este triplă faţă de cea a creditelor neperformante.

În ceea ce priveşte tipologia firmelor finanţate de bănci, datele prezentate de oficialul băncii centrale arată că peste 70% din portofoliul de credite este acordat companiilor cu capital autohton. Firmele cu capital străin se finanţează preponderent din exterior.

Rolul programelor guvernamentale

De asemenea, Florian Neagu a făcut referire la rolul programelor guvernamentale implementate până în prezent pentru a stimula finanţarea firmelor. Stocul de asemenea credite a ajuns la aproape 30 de miliarde de lei, iar ca flux, aproape jumătate din creditele date în economie în ultimul an reprezintă împrumuturi date prin asemenea programe.

El a adăugat că la aceste programe apelează firme care prestează servicii cu un grad de cunoaştere mai slab sau firme care generează valoarea adăugată mai scăzută.

"Este mesajul pe care l-am dat şi noi de la Banca Naţională încă din 2020. Considerăm că programele guvernamentale care sprijină finanţarea companiilor sunt bune, dar ar fi bine să fie mai bine croite, în funcţie de ce îţi propui să dezvolţi. Ar fi fost la fel de bine dacă ar fi existat o politică industrială care să orienteze perspectiva autorităţilor şi să orienteze o viziune de dezvoltare a ţării", a declarat directorul BNR.

Nu în ultimul rând, Florian Neagu a menţionat că ar fi ideal ca o mai mare parte din finanţare să se ducă spre firmele care pot echilibra într-o oarecare măsură deficitul de cont curent. Acesta susţine că în majoritate covârşitoare finanţările sunt acordate firmelor neimplicate în comerţul exterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel