Nebunia legată de COVID îi împinge pe fermierii chinezii la gesturi disperate
Autor: Delia Gheață | 28 noi 2022, 08:48
Nu au găsit altă soluție decât aceasta / Foto: Pxfuel
Nu au găsit altă soluție decât aceasta / Foto: Pxfuel
Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii fără altă opţiune decât aceea de a-şi distruge recoltele pe care nu mai pot să le vândă, ceea ce a declanşat îngrijorări cu privire la o criză alimentară şi proteste pe social media, transmite Bloomberg.

Mai multe videoclipuri au început să circule online în care se pot vedea fermieri care îşi distrug produsele agricole proaspete pe care au dificultăţi în a le comercializa. Mass media de stat şi locală au publicat reportaje cu privire la câmpuri de legume care sunt distruse în mari regiuni producătoare de legume, precum provinciile Shandong şi Henan, pentru a face loc în vederea însămânţării următoarei recolte.

Distrugerea produselor alimentare proaspete are loc într-un moment în care mulţi chinezi sunt în izolare şi se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente şi alte perturbări de aprovizionare. Această distrugere riscă să majoreze preţurile la alimente, care sunt deja la un nivel ridicat, şi să submineze eforturile Beijingului de a asigura aprovizionarea cu hrană şi a elimina risipa. Proteste împotriva restricţiilor anti-Covid au izbucnit în ultimele zile în mai multe oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai.

Mai multe legume precum varza, ridichiile şi spanacul sunt acum recoltate în China dar sunt blocate în zonele rurale. Camioanele şi comercianţii fie nu sunt disponibile sau nu pot intra în sate pentru a colecta produsele agricole din cauza restricţiilor de deplasare şi ordinelor de carantină.

O publicaţie a fermierilor a raportat că există dificultăţi în aducerea legumelor pe piaţă din cauza restricţiilor anti-Covid şi citează cazul pieţei Xinfadi din Beijing, unde în timp ce preţurile plătite fermierilor pentru legume au scăzut, preţurile de comercializare cu amănuntul au explodat.

"Cetăţenii vor alimente, fermierii vor venituri iar sezonul agricol nu aşteaptă pentru nimeni" subliniază publicaţia de stat Farmers' Daily. Aceasta a făcut un apel către autorităţi pentru a reduce obstacolele în calea vehiculelor care transportă produse alimentare, "astfel încât legumele de pe câmp să poată fi servite pe mesele a mii de gospodării". 

Citește și Proteste violente în China. Foxconn oferă angajaților 1.400 $ ca să plece acasă VIDEO

Angajații companiei chineze Foxconn, cea care produce telefoane iPhone pentru firma americană Apple, au declanșat o revoltă în urmă cu două zile din cauza nemulțumirilor legate de salarii după ce companiia nu și-a respectat promisiunea de a majora lefurile muncitorilor.

Foxconn Technology Group a început să ofere 10.000 de yuani (1.400 de dolari) tuturor angajaților care aleg să plece, o decizie neobișnuită menită să liniștească noii angajați nemulțumiți care au jucat un rol central în protestele violente care au zguduit cea mai mare fabrică de iPhone din lume.

Principalul partener de producție la nivel mondial al Apple Inc. a precizat într-un anunț online că suma, care va fi plătită în două tranșe, va ajuta la facilitarea călătoriei spre casă a angajaților. Mulți dintre cei peste 200.000 de lucrători de la principala fabrică Foxconn din Zhengzhou provin din alte părți ale provinciei sau ale țării. Dar intenția a fost, de asemenea, de a alunga angajații recenți pe care guvernul local i-a ajutat să îi recruteze, mulți dintre ei alimentând tensiuni în rândurile angajaților. Compania va înlocui personalul care pleacă, deși acest lucru ar putea dura ceva timp. 

Plata, care în general depășește salariul pe o lună al angajaților de la Foxconn, este posibil să îi liniștească pe unii dintre angajații care miercuri au organizat un protest violent și rar întâlnit, care a atras atenția asupra consecințelor economice și sociale ale strategiei Covid Zero a lui Xi Jinping. Sute de muncitori au intrat în conflict cu personalul de securitate la primele ore ale dimineții, în timp ce tensiunile au explodat după aproape o lună în care au fost impuse restricții severe menite să înăbușe o epidemie de Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe