Negrescu: Măsurile fiscale sunt dure, dar, la cum arată bugetul, nu vor fi suficiente. Ce urmează

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Membrii CSAT au stabilit, luni, că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră şi au convenit că sunt imperative câteva direcţii imediate, respectiv intensificarea controalelor, digitalizarea accelerată a sistemului fiscal şi utilizarea tuturor instrumentelor legale pentru a recupera prejudiciile aduse statului român.

Sursa citată precizează că CSAT a stabilit că este necesară o abordare coordonată şi fermă din partea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru a identifica şi elimina reţelele de evaziune şi fraudă fiscală. 

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre acest subiect într-o intervenţie la B1TV, comentând şi ideea implicării Serviciului Român de Informaţii în combaterea evaziunii fiscale.

"Noi am mai trecut prin această poveste. Evaziunea fiscală a mai fost obiectiv de siguranţă naţională, am mai avut experţi de la SRI trimişi la ANAF şi nu au făcut nicio brânză din această perspectivă, evaziunea fiscală a crescut, nu am rezolvat aproape nimic.

Sper să nu fie doar un heirupism pe principiul 'uite că facem şi noi ceva' şi sper ca dacă tot aducem servicii secrete în zona de control pe partea de fiscalitate în principal, să trimitem nişte oameni capabili, să trimitem nişte experţi din SRI care să ştie cum funcţionează reţelele de evaziune fiscală, cum funcţionează fraudele de tip carusel şi să vedem într-adevăr, rezultate. Pentru că altfel pare doar un efort de genul Don Quijote în luptă cu ‚morile’ evaziunii", a declarat Adrian Negrescu.

În altă ordine de idei, Negrescu a vorbit şi despre protestele şi mişcările sindicale din ultimele zile, venite pe fondul măsurilor dure luate de către Guvernul Bolojan. 

"Legat de ceea ce se întâmplă în stradă, de faptul că sindicatele protestează, era de aşteptat acest lucru. Cred că şi autorităţile au luat în calcul acest lucru, sindicaliştii se pregăteau de acest lucru, pentru că, într-adevăr, măsurile sunt dure. La cum arată deficitul bugetar după primele cinci luni, cred că aceste măsuri de reducere a unor sporuri nu vor fi de ajuns. Cred că vom ajunge la o tăiere a salariilor în sectorul bugetar cu 15-20% ca o măsură de urgenţă, având în vedere situaţia extrem de gravă în care se află statul român în momentul de faţă. Este o decizie care se află pe masă şi dacă nu va fi luată acum, probabil va fi luată în toamnă o dată cu încheierea unui acord cu FMI", afirmă analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash

pixel