Negrescu: Pachetul "Sprijin pentru România", multe idei, puține soluții. O "shaorma" politico-administrativă
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit, pentru cititorii DC Business, despre măsurile din pachetul de "Sprijin pentru România".

"Pachetul "Sprijin pentru România", multe idei, puține soluții. O shaorma politico-administrativă. Pachetul ,,Sprijin pentru Romania'' este, până la urmă, doar o culegere de bune intenţii, nimic altceva pentru moment. O culegere de idei și prea puţin de soluții, propuneri de PPT ca de obicei fără studii de impact și surse de finanțare clare altele decât tradiționala remarcă ,,de la bugetul de stat’’.", a explicat analistul.

"Nu au nicio legătură economică una cu alta"

"Planul Guvernului Ciucă reprezintă, în esență, o înșiruire de măsuri multe dintre ele fără fundament, care nu țin cont de realitatea economică, precum cazul majorării din pix a salariului minim și a salariului din agricultură. Nu sunt coordonate, nu au nicio legătură economică una cu alta, sunt doar niște propuneri punctuale, cu aspirații de soluții ,,eficace’’ la problemele crizei.", a declarat Adrian Negrescu.

"Avem de-a face cu o shaorma politico-administrativă"

"Avem de-a face cu o shaorma politico-administrativă în care s-au pus de toate, inclusiv ingrediente expirate - vezi cazul finanțării cu 100 mil. euro a struțocamilei Unirea sau prevederi sub semnul întrebării - vezi cazul ajutoarelor de pana la 400.000 de euro pentru firmele care au cel puțin 15% cheltuieli cu utilitățile (!?).", a spus analistul.

"Sunt și unele măsuri optime"

"Sunt și unele măsuri optime, precum indexarea finanțării proiectelor europene în care statul e beneficiar. Astfel de măsuri sunt absolut normale și nu înțeleg dorința autorităților de a le scoate în evidență, în cadrul acestui program, de parcă ar fi ceva cu totul special." ne-a spus interlocutorul nostru.

"Măsuri luate mai mult de ochii lumii"

"Este de datoria autorităților să își facă treaba și astfel de exemple nu ar trebui privite ca ceva excepţional. În rest, mult PR politic, măsuri luate mai mult de ochii lumii și fără impact real pentru majoritatea populației, cum este cazul ,,ajutorului’’ de 4 lei/zi cât reprezintă cei 50 de euro promis de politicieni celor vulnerabili.", a adăugat Adrian Negrescu.

"Adevăratele reforme întârzie"

"Adevăratele reforme întârzie. Niciun cuvânt despre reducerea tva la energie, gaze, carburanți, la produsele alimentare etc. Nicio măsură de ordin fiscal care să mai reducă povara fiscală din zona salariilor, în condițiile în care 60% din ce câștigăm se duce pe taxe și impozite către stat.", a declarat analistul.

"Prețurile continuă să crească, creditele sunt tot mai scumpe"

"În absența unei viziuni și a unui plan concret de măsuri menite să repornească economia, ar trebui să ne mulțumim cu aceste artificii financiare. Efectele le simțim cu toții. Prețurile continuă să crească, creditele sunt tot mai scumpe, puterea de cumpărare scade tot mai mult. În esență se întâmplă ceea ce estimam la sfârșitul anului trecut – 2022 este anul supraviețuirii atât pentru mediul de afaceri cât și pentru noi, personal.", a încheiat interlocutorul nostru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel